Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε σήμερα τον Ουκρανό πρέσβη στην Ιερουσαλήμ, Γιεβχέν Κορνιίτσουκ, για επίπληξη, μετά από δηλώσεις που έκανε κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κλήση του διπλωμάτη έγινε έπειτα από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης, όπου επέκρινε τα σχόλια του Νετανιάχου σχετικά με τις τακτικές επικοινωνίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κορνιίτσουκ χαρακτήρισε «εκπληκτικά» τα σχόλια του Νετανιάχου και τόνισε ότι δεν ήταν σύμφωνος με αυτά, θέτοντας ζήτημα ηθικής στάσης απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δηλώσεις του πρέσβη θεωρήθηκαν εντελώς απαράδεκτες και εκτός διπλωματικού πρωτοκόλλου. Ο αρμόδιος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα σχόλια «παραβλέπουν τη σαφή θέση του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο και τις ψηφοφορίες του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ουκρανία έχουν τεθεί υπό πίεση λόγω της ισορροπημένης μέχρι τώρα προσέγγισης της Ιερουσαλήμ απέναντι στη σύγκρουση με τη Ρωσία, και ακολουθεί τις επικρίσεις του Ουκρανού πρέσβη για τη στάση της ισραηλινής ηγεσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τακτικές επαφές του Νετανιάχου με τη Μόσχα.
Πηγή: Times of Israel, YnetNews