Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν ένας «επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος»

 
γλυπτα

Ενημερώθηκε: 07/12/22 - 19:09

Η επιστροφή των «Γλυπτών του Παρθενώνα» στην Ελλάδα θα ήταν ένας «πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», τόνισε η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Μισέλ Ντονελάν.

Σύμφωνα με την Telegraph, η υπουργός εκτίμησε ότι η επιστροφή των Γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών θα πυροδοτούσε ένα κύμα αιτημάτων για την επιστροφή και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στη Βρετανία.

«Όταν αρχίζεις να επιστρέφεις, πού τελειώνει αυτό;», διερωτήθηκε η Ντονελάν, καθώς υπογράμμισε ότι ο νόμος σήμερα «δεν επιτρέπει» σε ιστορικά αντικείμενα να μετακινηθούν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί και η βρετανική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του, δίνοντας έτσι μία έμμεση απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Τι λέει ο νόμος του 1963

Με βάση έναν νόμο του 1963, το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις.

Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».

Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Telegraph, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ