Αφόρισε τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

 
 Αφόρισε τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Ενημερώθηκε: 23/11/22 - 00:58

Σε άλλο επίπεδο κινείται πλέον η κόντρα του Πατριαρχείου Μόσχας με αυτό της Αλεξανδρειας.Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος πέρασε στην αντεπίθεση με αφορμή την δημιουργία Εξαρχίας Αφρικής από τη Μόσχα και αποφάσιε να πάψεινα μνημονεύει τον Κύριλλο.

Στη Σύνοδο που έγινε  ο κ.Θεόδωρος αποφάσιε να μην μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας διακόπτοντας ι κάθε επικοινωνία με τον  Κύριλλο μέχρι να ανακληθούν από τη Μόσχα τα «Εξαρχικά» όργανά του στην Αφρική.

Η εισπήδηση του Μόσχας στην Αφρική  αποτέλεσε την αφορμή για  την πρωτοφανή αντίδραση του Αλεξανδρείας ,αν είχε προηγηθεί η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την κοινωνία με τον Θεόδωρο μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. 

Ο  Θεόδωρος  όπως είπε , αν και έστειλε πολλές επιστολές στη Μόσχα  δεν έχει λάβει καμία απάντηση και τόνισε ότι για πολλούς μήνες ο Κύριλλος Μόσχας έχει σιωπήσει επι του θέματος .

Σε ότι αφορά τον  Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ  το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δεν τον αναγνωρίζει, τοποθετεί την Εξαρχία μέσα σε εισαγωγικά ενώ σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το ανακοινωθέν για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, αναφέρει ότι έχει «καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος», τις οποίες και καταδίκασε.

Έτσι ,μετά από εκτενή συζήτηση η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα. Του καταλόγισε δε βαρύτατα Κανονικά παραπτώματα όπως εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.).

Σημειώνεται ότι με τη μνημόνευση των Προκαθημένων κατά τη Θεία Λειτουργία όχι μόνο γίνεται προσευχή για αυτούς αλλά και παράλληλα δηλώνεται η αναγνώριση και η κοινωνία μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, δηλαδή διαδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο  η εν αληθεία ενότητα της ανά την οικουμένην Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την πρώτη ημέρα εργασιών της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι εμόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο, από του Ιανουαρίου ε.ε. έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με το θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, υπό τον συντονισμό του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Τέλος, κατόπιν της πολυμήνου αγνοήσεως και σιωπής του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου προς τις έγγραφες διαμαρτυρίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς αυτόν, περί ανακλήσεως των εκ του Βορρά «Εξαρχικών» οργάνων του από την Αφρική, διεκόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν αύριο, 23η Νοεμβρίου ε.ε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ