Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρνήθηκε να παραστεί στο δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας 

 
Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρνήθηκε να παραστεί στο δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας 

Πηγή: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 27/03/21 - 00:37

Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με συνεργάτες του κ.Ιερώνυμου. Το γεγονός οτι δεν παρέστη στο δείπνο που οφείλεται περισσότερο στο γεγονός οτι δεν επιθυμεί τέτοιου επισημότητες.

Άλλωστε το όλο τελετουργικό είναι ιδιαίτερα κουραστικό και μάλιστα σε περίοδο νηστείας.Η προεδρία, όπως συνηθίζεται, τον κάλεσε επισήμως αλλά ο κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε την πρόσκληση , επικοινώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου την οποία παρελάλεσε "αν δεν υπάρχει πρόβλημα" να παραστεί μόνο στην δοξολογία όπως και έγινε.

Στο μεταξύ, ανεξάρτητα από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου, πολλοί ήταν οι ιεράρχες οι οποίοι επέκριναν την κυρία Σακελλαροπούλου η οποία δεν αναφέρθηκε στην ομιλία της προς τους ξένους ηγέτες στη Θεοτόκο.

Μάλιστα το κηρυγμά του την 25η Μαρτίου ο Mητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος στο κήρυγμα του για την ελευθερία μας και την επανάσταση του 1821 εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι στο επίσημο δείπνο η Παναγία και η διπλή εορτή δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ομιλία της Προέδρου.

«Αν σήμερα υπάρχουμε ως ελεύθεροι Έλληνες, διατηρώντας τη γλώσσα μας, που συστηματικά κακοποιούμε και την πίστη μας, που μεθοδικά αποβάλλουμε από τη ζωή μας, το οφείλουμε στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στο ορθόδοξο φρόνημα των προγόνων μας και στη συνέργεια της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία το αψευδές στόμα του λαού μας την έκανε δημοτικό τραγούδι. Η ελευθερία για την οποία θυσιάστηκαν δεν ήταν ιδέα απρόσωπη. Ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Η Παναγία μας, που τη λησμονούμε".

Η ΔΙΣ και οι αποφάσεις για το Πάσχα

Το θέμα της παρουσίας των πιστών στους ναούς το Πάσχα απασχόλησε την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιερώνυμο.

Όπως συμφωνήθηκε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων .Επισήμως η Εκκλησία θα καθορίσει τη στάση της με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία θα συνεδριάσει στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Πάντως οι λοιμωξιολόγοι μέχρι στιγμής τάσσονται κατά του ανοίγματος των ναών προκειμένου να σωθεί το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εφέτος να μπορούν να παρακολουθήσουν την Ανάσταση περισσότερα άτομα, τουλάχιστον στο προαύλιο των ναών με προκαθορισμένες θέσεις και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Κάτι τέτοιο με το οποίο συμφωνεί αναγκαστικά και η Σύνοδος σημαίνει οτι το επόμενο διάστημα έως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα οι ναοί θα πρέπει να οργανωθούν στον απόλυτο βαθμό για να επιτραπεί η παρουσία έστω και περιορισμένου αριθμού πιστών .