Ιερά Σύνοδος: Εξελέγησαν οι νέοι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθιάς και Φλώρινας

 
neoi mitropolites

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Ενημερώθηκε: 09/10/23 - 17:21

Οι Φιλόθεος, Σεραπίων και Ειρηναίος είναι οι τρείς εκλεκτοί του Αρχιεπισκόπου για τις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθιάς και Φλωρίνης.

Ο κ.Ιερώνυμος από την αρχή είχε προβάλει τις υποψηφιότητες για Θεσσαλονίκη και Φλώρινα.Επίσης είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του μητροπολίτη Βρεσθένης για την Παραμυθιά αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη κατόπιν πιέσεων από πρώην μητροπολίτη.

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, με 73 ψήφους εξελέγη μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στη θέση του παραιτηθέντος 'Ανθιμου.

Ο Φιλόθεος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα.Σσπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1995-1998) και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998-2002).

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας).

Στις 19 Ιουνίου 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος .Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.

Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Μητρόπολη Παραμυθίας

Στην πολυζητητημένη μητρόπολη Παραμυθίας αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος εππέβαλε την τελευταία στιγμή τον Αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη, Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ.Σεραπίων έλαβε 57 ψήφους , ενώ ο βασικός του αντίπαλος Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος ο οποίος έλαβε 17 ψήφους.

Μητρόπολη Φλωρίνης

Η Ιεραρχία εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Λαφτσή, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως με ψήφους 61.

Ο αρχιμ. Ειρηναίος (κατά κόσμον Μάριος) Λαφτσής, του Ευαγγέλου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002 από τον Μητροπολίτη τότε Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (Ρούσσα).

Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος δυο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων· το πρώτο στο «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο» από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου και το δεύτερο στη «Βιοηθική» από την Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της «Ιστορίας της Ιατρικής» στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ..

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την Εξωτερική Ιεραποστολή, κυρίως στην Κολομβία.

Από το 2018 είναι επιστημονικός συνεργάτης και επιμορφωτής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα διοργανούμενα υπό του Ιδρύματος ανά την Ελλάδα Επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Συνέγραψε τα βιβλία: «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαμόρφωση των Νοσοκομείων και της Ιατρικής Εκπαίδευσης» (2008). «Άγιοι Ιατροί» (2008). «Η θέση της Εκκλησίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση» (2018). «Η γυναικεία φύση της Παναγίας και η αειπαρθενία της» (2018). «Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων» (2019). «Κοινωνική πολιτική και εκκλησιαστική φιλανθρωπία» (2019). «Δικαίωμα και συμμετοχή των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων σε εταιρικά σχήματα» (2020). «Έκτρωση, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2020). «Δωρεά οργάνων, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2021). «Ευθανασία, προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης» (2023).

Κάποια βιβλία του μεταφράσθηκαν στα ισπανικά για τις ανάγκες της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Κολομβία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ