Με λάβαρα και Πούτιν κατά των ΛΟΑΤΚΙ

 
Με λάβαρα και Πούτιν κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Ενημερώθηκε: 16/09/22 - 13:14

Mε πορείες και φωτογραφίες του Πούτιν οι Σέρβοι ξορκίζουν τις εκδηλώσεις των ΛΟΑΤΚΙ + στο πλαίσιο του EuroPride 2022 που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Μετά την Εκκλησία και την κυβέρνηση και η Αστυνομία απαγόρευσε κάθε εκδήλωση λόγους δημόσιας ασφάλειας την πραγματοποίηση της πορείας που διοργανώνουν οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ της Ευρώπης.

Οι αντιδράσεις στη Σερβία για τις δραστηριότητες αυτές είναι έντονες και για την ώρα εκδηλώνονται με ειρηνικό τρόπο. Συντηρητικές ομάδες πολιτικών, ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και η Εκκλησία της Σερβίας πρωτοστατούν στην εκδήλωση των αντιδράσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία όπου χιλιάδες πολίτες μεταξύ των οποίων και πολλοί ιερείς κρατώντας θρησκευτικά λάβαρα, εικόνες και σταυρούς διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο EuroPride και τη στήριξη τους στον θεσμό της οικογένειας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες του Πούτιν.Η πορεία που ξεκίνησε από την έδρα του Πατριαρχείου κατέληξε μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα όπου τελέστηκε λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου.

Στην ομιλία του ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας υποστήριξε τον θεσμό της οικογένειας δήλωσε ότι η ορθόδοξη θρησκεία δεν αποδέχεται την ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ, υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αντίθετος με την κάθε μορφή βίας εναντίων των μελών της κοινότητας. Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο με εντολή του Πατριάρχη των Σέρβων σε όλους του ορθοδόξους ναούς και τα μοναστήρια, καθημερινά θα διαβάζεται μία δέηση υπέρ της ιερότητας του γάμου και της οικογένειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Βούτσιτς επικαλέστηκε λόγους «ασφαλείας», που συνδέονται με την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο – το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι δεν την αναγνωρίζει – και προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι διοργανωτές επιμένουν στην πορεία: «Νομίζω ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι, μετά από τόσα χρόνια επιτυχημένων Pride, τη χρονιά που διεξάγεται το EuroPride στο Βελιγράδι, η Πορεία Υπερηφάνειας έχει απαγορευτεί την ίδια μέρα που η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς είναι εδώ για την έναρξη συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργάνωσαν οι Υπερασπιτές των Αστικών Δικαιωμάτων. Ο λόγος της απαγόρευσης υποτίθεται πως είναι η απειλή για την ασφάλεια. Ποιος απειλεί την ασφάλεια των διαδηλωτών του Pride γιατί δεν έχουν συλληφθεί αυτοί οι άνθρωποι, τι είναι όλα αυτά ;" διερωτάται ο διοργανωτής του Pride Βελιγραδίου Μάρκο Μιχαήλοβιτς.

Οι αντιδράσεις είχαν αρχίσει από την Εκκλησία ,όταν μάλιστα ένας επίσκοπος είχε δηλώσει δημόσια πως αν είχε όπλο θα πυροβολούσε όσους έκαναν παρέλαση. Σύμμαχο σε σε αυτές η Σερβία έχει το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο εμφανίζεται ως υπερασπιστής των αξιών της ορθόδοξης κοινότητας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ