Οι μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Οι μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Ενημερώθηκε: 17/01/21 - 00:05

Την αντίδραση μουφτήδων της Θράκης προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το Ισλάμ. Ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε πολιτικό κόμμα το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους ανθρώπους του πολέμου.

Οι δηλώσεις αυτές που έγιναν  προχθές το βράδυ στο Open tv προκάλεσαν την αντίδραση της των μουφτειών Ξάνθης και Διδυμοτείχου οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν, εκτός των άλλων, οτι οι θέσεις αυτές προσβάλουν το "θρησκευτικό μας αίσθημα".

Οι δύο μουφτήδες αποδίδουν στον κ. Ιερώνυμο προθέσεις: "Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας" αναφέρουν.

Να σημειωθεί ότι την παραπάνω ανακοίνωση δεν υπόγραψαν οι , δεν συνυπέγραψε οι μουφτήδες της Κομοτηνής και της Ρόδου.

Η ανακοίνωση των μουφτήδων 

Η ανακοίνωση των μουφτήδων Ξάνθης και Διδυμοτείχου έχει ως εξής:

«Βαθιά λύπη μας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τη φύση του Ισλάμ και το χαρακτήρα των πιστών μουσουλμάνων. Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα.

Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις,  έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας».