Το σύγχρονα θαύματα, η Εκκλησία και οι αγύρτες…

 
esoteriko ekklisias

Ενημερώθηκε: 29/06/22 - 09:33

«Όταν θέλουμε να πλησιάσουμε στον χώρον του μυστηρίου και του θαύματος, ας μην αρχίζουμε από την λογικήν του κόσμου τούτου. Διότι το θαύμα δεν είναι υπόθεση αριθμών και ποσότητος και δυνάμεως του κόσμου τούτου. Είναι προεχόντως και κατά κύριον λόγον θέμα του Υψίστου Θεού". Η θέση αυτή της Εκκλησίας έρχεται να απαντήσει σε όσους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα περιστατικά που δεν εξηγούνται εύκολα. Το μεταφυσικό εντυπωσιάζει ,τρομάζει αλλά εύκολα μπορεί να παρασύρει τους πιστούς σε υπερβολές και τους επιτήδειους σε μια "κερδοφόρα ενασχόληση". Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα social media και η χρήση τους από ιερείς το "θαύμα" σε χρόνο ρεκόρ φτάνει σε κάθε γωνιά της γης.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά να μάθουν οι Έλληνες στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020 ότι η εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας στον Άγιο Δημήτριο Βύρωνα δάκρυσε. Σχεδόν δύο χρόνια μετά η εικόνα συνεχίζει να δακρύζει. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που μία εικόνα δακρύζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μητρόπολη Καισαριανής επισήμως ανακοίνωσε το περιστατικό και μάλιστα τελεί καθημερινά δύο λειτουργίες ενώ ο ναός είναι ανοικτός για όσους θέλουν να προσκυνήσουν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Παρά τα μέτρα λόγω covid-19 χιλιάδες ήταν οι πιστοί που προσκύνησαν την εικόνα και ακόμη περισσότεροι αυτοί που θέλουν να φτάσουν ως το ναό. Μητροπόλεις και ναοί διοργανώνουν εκδρομές, ενώ ουδείς μπήκε στον πειρασμό της αμφισβήτησης ακόμη.

Όμως, χιλιάδες είναι οι πιστοί που φτάνουν από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό λίγο πιο μακριά από τον Άγιο Δημήτριο στους αγίους Ισοδώρους Υμηττού. Ενας ναός όπου ένας σταυρός που εδώ και 34 χρόνια βρίσκεται στα χέρια του ιερέα θεραπεύει ασθενείς. Χρόνο με τον χρόνο ασθενείς από παντού συνέρρεαν στον Υμηττό με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν μέσω του You Tube ότι θεραπεύτηκαν.

Όλα όμως ανατράπηκαν όταν ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος κατήγγειλε ότι στον συγκεκριμένο ναό δεν συντελούνται θαύματα αλλά σκάνδαλα.

Χαρακτήρισε "μεγάλη πληγή" τον τρόπο που λειτουργεί ιερέας του ναού και κατηγόρησε έμμεσα την Αρχιεπισκοπή αλλά και κάποιους πολιτικούς ότι τον "προστατεύουν" προκαλώντας την οργή των προσκυνητών.

«Υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα. Έχουν γίνει τρεις ανακρίσεις για την περίπτωση αυτή, είναι όλες καταπέλτης αλλά μπήκαν στο συρτάρι γιατί επεμβαίνουν και πολιτικά πρόσωπα… Δεν μπορώ να κρύψω την αλήθεια… Υπάρχει ποινική διάσταση… Γιατί η Πολιτεία επεμβαίνει σε θέματα καθαρά εκκλησιαστικά;… Πρόκειται για απάτη ολκής… Από την στιγμή που υπάρχει διαφήμιση υπάρχει αγυρτεία δεν υπάρχει αγιότητα» είχε δηλώσει ο κ. Νεκτάριος.

Τις επόμενες μέρες το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο. Ωστόσο, στην Εκκλησία υπάρχει χώρος για θαύματα και για αγύρτες. Εικόνες δακρύζουν./ Λείψανα ευωδιάζουν. Άγιοι εμφανίζονται σε πιστούς. Ασθενείς θεραπεύονται. Τα περιστατικά πολλά.

Η μητρόπολη Βεροίας έχει δημοσιοποιήσει μαρτυρία ασθενούς που είδε λίγο πριν εγχειριστεί στον ύπνο του τον όσιο Λουκά.

Οι εμφανίσεις του Οσίου Λουκά είναι δεκάδες.

Πέρυσι που ζήσαμε την τραγωδία της πυρκαγιάς στην Εύβοια, συντελέστηκαν δύο θαύματα. Το ένα αφορούσε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στις Αφίδνες το οποίο σώθηκε από τις φλόγες. Την ίδια περίοδο ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος έκανε ένα ακόμη θαύμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρόπολης Χαλκίδος, "δόθηκε σύσταση στον Πρωθιερέα του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Βερνέζο και τον Προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ναού, Οικονόμο π. Δημήτριο Πατεράκη, να φορέσουν πετραχήλι και να λιτανεύσουν στο χωριό τις ιερές Εικόνες του Οσίου Ιωάννου και των αγίων της Ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης, παρακαλούντες για την Άνωθεν βοήθεια!

Έγινε η λιτάνευση και τα ξημερώματα, γύρω στις 05:00, ένα σύννεφο φάνηκε πάνω από το Προκόπι και, ώ του θαύματος!, άρχισε να βρέχει!!! Σεβασμιότατε, είπαν την ίδια ώρα κλαίγοντας από συγκίνηση στο τηλέφωνο και οι δύο ευλαβέστατοι ιερείς. Βρέχει! Βρέχει! Στο Προκόπι βρέχει!!! Το Προκόπι μέχρι τούτη την ώρα είναι ανέπαφο, ο αγώνας των ανθρώπων στα πέριξ και πιο πάνω συνεχίζεται…

Εμείς προς δόξαν Θεού το ανακοινώνουμε, δίχως κανένα σχόλιο, μα και για να πάρουμε όλοι μας θάρρος, αφού μαζί μας συναγωνίζονται οι Άγιοί μας…. Ο Όσιος Ιωάννης, μάλιστα, από τότε που ήταν στην Καππαδοκία, έχει και προσωπική εμπειρία της φωτιάς…. Την ένοιωσε στο αδιαλώβητο ιερό του σώμα, το οποίο και πάλι διεφυλάχθη άφθαρτο".

Αυτά τα δύο "θαύματα" ήταν τα πλέον πρόσφατα που έγιναν γνωστά. Εννέα χρόνια πριν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013 στο νεκροταφείο της Ιαλυσού Ρόδου κάποιοι είδαν την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ να δακρύζει. Ο μητροπολίτης Κύριλλος πήγε στο νεκροταφείο και μετέφερε την εικόνα στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου για την παρακολούθηση του φαινομένου. Το άοσμο υγρό έρρεε για τρεις μέρες.

Το 2001 πιστοί είδαν την εικόνα του Αγίου Φανουρίου στην Αργυρούπολη να αιμορραγεί. Οι πιστοί κάνουν ουρές αλλά τότε η Αρχιεπισκοπή διέταξε έρευνες και το συμπέρασμά της ήταν ότι το φαινόμενο «οφείλεται σε συγκυρίες φυσικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν μέσα στο Ναό, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας και άλλων γνωστών και αγνώστων φυσικών παραγόντων».

Χιλιάδες πιστών άρχισαν να συρρέουν τον Μάρτιο του 2001 στον ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Κηπούπολη όταν μία νεωκόρος διαπίστωσε κηλίδες αίματος στην εικόνα της Παναγίας της Καρδιωτίσσης.

Έρευνες εδώ δεν διατάχτηκαν ωστόσο οι κηλίδες χαρακτηρίστηκαν σημάδι για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα.

Ο κόσμος ήταν τόσος που ο ναός αναγκάστηκε να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο ενώ αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν για να διατηρήσουν την τάξη.

Εκτός των εικόνων στο χωριό Βούνενα χρόνια τώρα την παραμονή της μνήμης του Αγίου Νικολάου τα δέντρα αιμορραγούν.

Την περίοδο όπου στους πιστούς κυριαρχούν οι προφητείες, κάποιοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τον Άγιο Παΐσιο για να κερδοσκοπήσουν. Κάποιοι είδαν λέει τον Παΐσιο να τους λέει να αποθηκεύσουν τρόφιμα γιατί έρχεται πόλεμος. Η κατάσταση ξέφυγε και η Ιερά Επιστασία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το περιστατικό κάνοντας λόγο για ανυπόστατη φήμη που στόχο είχε την πρόκληση πανικού και την κερδοσκοπία.

Το θαύμα που συγκλόνισε ήταν αυτό του μοναχού Βησσαρίωνα της μονής Αγάθωνος, ανακηρύχτηκε άγιος πριν λίγες μέρες από το Φανάρι. Το 2006 έγινε εκταφή δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του οι μοναχοί αντικρίζουν τα άμφια του, το ευαγγέλιο που κρατά στα χέρια του, το σώμα του αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Μητροπολίτης και ειδικοί αποφαίνονται πως ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για θαύμα.

Τελικά η αγιοκατάταξη του μοναχού αποδεικνύει ότι επρόκειτο για θαύμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ