Αποσύρονται αγάλματα από την πόλη της Αθήνας για λόγους ασφαλείας

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΚΑΜΙΝΗ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 09/06/16 - 16:44

Νέα δεδομένα στον μεγαλύτερο Δήμο της Χώρας. Αποσύρονται από την πόλη της Αθήνας αγάλματα για να προστατευθούν, ύστερα από τα κρούσματα βανδαλισμών που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για το θέμα, ανέφερε ότι στο σημείο από όπου θα αφαιρεθούν τα αγάλματα, θα τοποθετηθούν εκμαγεία.

Οι υπηρεσίες του δήμου ήδη ξεχώρισαν 49 γλυπτά τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται φαινόμενα παραβατικότητας και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς, θα επιλεγούν εκείνα που θα αποσυρθούν προσωρινά.
«Με έντονη ανησυχία βλέπουμε φαινόμενα βανδαλισμών και παραβατικότητας σε περιοχές και γειτονιές της πρωτεύουσας, να απειλούν και να υπονομεύουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Αθήνας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε «Δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε αυτό κι ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει έναν κεντρικό σχεδιασμό που να επιδιώκει άμεσα και βιώσιμα αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα υπερβούμε, αν χρειαστεί – για μία ακόμη φορά – τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας αλλά θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ασφάλεια στην πόλη, την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και όλους».

201 γλυπτά σε όλη την Αθήνα
Σύμφωνα με λεπτομερή στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου, μιλάμε για 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκινα και 81 από μάρμαρο, που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη. Από τα γλυπτά αυτά και σε μια περίοδο τουλάχιστον έξι δεκαετιών, έχουν κλαπεί 11, ενώ 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια, είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε παρέμειναν στην αποθήκη γλυπτών του δήμου.
Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να υποδειχθούν γλυπτά, που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή σημεία. «Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζουμε, την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία και την έκθεση των πρωτότυπων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη». Σε πρώτη φάση έχει ζητηθεί από την υπηρεσία, η άμεση απόσυρση και φύλαξη όλων των ορειχάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονται στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Καμίνης, θα μελετηθεί η διασπορά άλλων γλυπτών, σε φυλασσόμενους, δημόσιους χώρους, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ή οργανισμούς για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, καθώς και σύγχρονα μέτρα προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.

Αποκατάσταση με τη στήριξη της Alpha Bank
Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν, αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, καθώς και μνημείων που συντηρήθηκαν με τη στήριξη της Alpha Bank.
Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι για τα μνημεία που βρίσκονται στον ελεύθερο χώρο έχει δημιουργηθεί και ειδικό βιβλίο (γραφή Braille), προκειμένου τα μη βλέποντα άτομα να μπορούν να μάθουν την ιστορία τους.