Εν μέσω αντιδράσεων έγινε σήμερα η τελετή εγκατάστασης του νέου διοικητή Αγίου Όρους Κωνσταντίνου Δήμτσα

Εν μέσω αντιδράσεων έγινε σήμερα η τελετή εγκατάστασης του νέου διοικητή Αγίου Όρους Κωνσταντίνου Δήμτσα
Ενημερώθηκε: 13/08/18 - 20:16

Εν μέσω αντιδράσεων έγινε σήμερα το μεσημέρι στις Καρυές του Αγίου Όρους, η τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητή της μοναστικής πολιτείας, Κωνσταντίνου Δήμτσα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος για το θέμα αυτό έχει καταθέσει στην Βουλή ερώτηση στον πρωθυπουργό, δήλωσε σήμερα ότι «η τοποθέτηση αυτή είναι «επιβράβευση της αναξιοκρατίας στον βωμό πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων» και για «από-ιεροποίηση που θυμίζει την εποχή των διωγμών του Χριστιανισμού».

Ο κ. Νικολόπουλος, με την αφορμή τη τελετή, είπε:

«Δεν ξέρω τι βρήκε και τι επιβράβευσε ο πρωθυπουργός στο νέο διοικητή του Αγίου Όρους, ο οποίος δεν έχει ούτε το ειδικό βάρος, ούτε καν τα τυπικά προσόντα για την θέση που ανέλαβε.

Ξέρω όμως ότι οι εικόνες που αντίκρισα προξενούν θλίψη και οργή σε κάθε πιστό, με αφορμή την εγκατάσταση του νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους. Έπαρση και χλιδή, χωρίς ψυχή και πνευματικότητα.

Ταπεινός επισκέπτης του Αγίου Όρους και εγώ αυτές τις μέρες προσκυνητής αγίων και ιερών τόπων, ευκλεών τόπων, συζητητής μεγάλων και πνευματικών αναστημάτων, περιηγητής παναγιοσκέπαστων κελιών, αναχώρησα από εκεί με αισθήματα χαρμολύπης.

Χαράς για την αμυδρά αίσθηση, ότι έστω και στο ελάχιστο προετοιμάστηκα για τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγιάς μας. Και λύπης γιατί επιβεβαιώνονται όλα όσα εξέθεσα με την ερώτηση μου στην Βουλή των Ελλήνων πριν λίγες μέρες και αισθάνομαι ότι ο κατήφορος είναι ανερμάτιστος.

Ακόμη και σε αυτό το προπύργιο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, παραγράφηκαν οι περγαμηνές πεπαιδευμένων ανθρώπων για να υπηρετηθούν "φτηνές" σκοπιμότητες. Συναίνεση στην αναξιοκρατία για ένα "αλισβερίσι" μεταξύ του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο; Για έναν άνθρωπο χωρίς καν πτυχίο; Για να επιστρέψουμε στην εποχή της Σημιτοκρατίας, τότε που διορίστηκε ο επίσης μη πτυχιούχος, Στ. Ψυχάρης;

Αναρωτιέμαι: Ήταν… δίκαιο και έγινε πράξη;

Λυπάμαι βαθύτατα για την κατάντια. Ποιος και με ποιο εκτόπισμα θα κληθεί να δώσει λύσεις στα διοικητικά θέματα που βασανίζουν πνευματικούς ανθρώπους μεγάλων αναστημάτων και ιερές συνοδείες;Και ξέρω ότι στο Περιβόλι της Παναγιάς δεν άκουσα ούτε από ένα στόμα έκφραση χαράς ή ικανοποίησης.

Μόνο σιωπή και προβληματισμός, αλλά και ανησυχία… Γιατί ένας άριστος - ο Αρίστος Κασμίρογλου -φεύγει και ο αντικαταστάτης του δεν έχει το ύψος και το υπόβαθρο που απαιτεί η θέση που αναλαμβάνει…

Απογοήτευση…

Άντε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών!»

Η τελετή εγκατάστασης του κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα.

Σήμερα το μεσημέρι έγινε η εγκατάσταση του νέου πολιτικού διοικητή της μοναστικής πολιτείας, Κωνσταντίνου Δήμτσα.

Μιλώντας στη διάρκεια του επίσημου γεύματος στο Ιεροκοινοτικό Μεγάρο, ο νέος πολιτικός διοικητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνει την πολιτική διοίκηση ενός "ιστορικού εκκλησιαστικού και πνευματικού θεσμού με υπερχιλιετή παρουσία και παγκόσμια ακτινοβολία", ενός μείζονος θεσμού και οργανισμού με μεγάλη πνευματική σημασία, "λίκνου" της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και "λίκνον τοῦ συγχρόνου Ἑλληνισμοῦ μὲ τεράστια προσφορὰ καὶ συμβολὴ στὴ διάσωση καὶ ἐπιβίωση τοῦ Γένους κατὰ τὶς περιόδους τῆς φρικτῆς δοκιμασίας του, καὶ ἰδιαιτέρως κατὰ τὴν Ἐθνικὴ Παλιγγενεσία, ἀλλὰ καὶ τὴν ὁλοκλήρωσή του κατόπιν».

Εν μέσω αντιδράσεων έγινε σήμερα η τελετή εγκατάστασης του νέου διοικητή Αγίου Όρους Κωνσταντίνου Δήμτσα

Τον κ. Δήμτσα προσφώνησε, στον Ι. Ναό του Πρωτάτου, εκ μέρους της Ι. Κοινότητας, ο πρωτεπιστάτης Στέφανος.

Ο κ. Δήμτσας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και προς τον απερχόμενο πολιτικό διοικητή, Αρίστο Κασμίρογλου, για την επιτυχή επιτέλεση και περάτωση του έργου του.

 Από τον πλευρά του, ο κ. Κασμίρογλου, ολοκληρώνοντας την οκταετή θητεία του στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους - διατελών κατά το παρελθόν και υποδιοικητής και θητεύων συνολικά είκοσι δύο χρόνια - ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για το τηλεφώνημα που δέχθηκε και το ενδιαφέρον τους, καθώς και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και διαβεβαίωσε την Ι. Κοινότητα και τον νέο διοικητή ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στο έργο τους

Εν μέσω αντιδράσεων έγινε σήμερα η τελετή εγκατάστασης του νέου διοικητή Αγίου Όρους Κωνσταντίνου Δήμτσα

Στην τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητού, εκτός των αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και του απερχόμενου πολιτικού διοικητού, παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Διαμαντής Μασούτης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.

Ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους είναι δημοσιογράφος και διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.