Έπιασε «δουλειά» το τουρκικό Barbaros στην Κύπρο - Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

 
Έπιασε «δουλειά» το τουρκικό Barbaros στην Κύπρο - Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Ενημερώθηκε: 18/07/17 - 08:28

Για 5 μήνες δεσμεύει τα κυπριακά οικόπεδα 4,5 και 6 το τουρκικό Barbaros, το οποίο νωρίς το πρωί της Τρίτης «έριξε» ήδη καλώδια για να κάνει σεισμικές έρευνες στην Κύπρο και την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται τα κατεχόμενα.

Ο Τσαβούσογλου αναμένεται στις 17.30 το απόγευμα της Τρίτης ενώ μισή ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει μαζί με την αντιπροσωπεία του σε δείπνο εργασίας στο οποίο θα συμμετάσχουν και η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ, ο “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο αρχηγός του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο αρχηγός του ΚΚΔ Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού εξέδωσε NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες του Barbaros αλλά και για το Τσεσμέ το οποίο στέλνει για έρευνες στο σύμπλεγμα Μεγίστης:

α. Την 710/17 με την οποία δεσμεύει περιοχή η οποία περιλαμβάνει και το σύμπλεγμα της Μεγίστης για έρευνες από ερευνητικό πλοίο του Τ/ΠΝ ÇESME για το χρονικό διάστημα 22-25 Ιουλίου.

β. Την 711/17 με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΔ της Κύπρου η οποία περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων 5,6 για χρονικό διάστημα 5 μηνών (17/7-16/12) για έρευνες από το BARBAROS H. PAŞA και 2 συνοδευτικά πλοία.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υποστηρίζει πως η Τουρκία με την συγκεκριμένη ενέργεια παρανομεί και για αυτό το λόγο η Κύπρος θα εκδώσει αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας τη Τουρκία.


Η Άγκυρα στα συγκεκριμένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ προβάλλει διεκδικήσεις υποστηρίζοντας ότι μέρος τους, της ανήκει.


Ωστόσο οι απαιτήσεις της δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και αυτό αποδεικνύεται και από την αδειοδότηση τεμαχίων από τη Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνες από μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών.


Όλα τα σχετικά θέματα για την κυπριακή ΑΟΖ, ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακόμα μία πρόκληση από τους Τούρκους: "Περικυκλώνουν" με τα πλοία τους Καστελόριζο και Κύπρο