Φτάνει στην Ελλάδα ο καύσωνας που «θέρισε» την Πορτογαλία

Φτάνει στην Ελλάδα ο καύσωνας που «θέρισε» την Πορτογαλία
Ενημερώθηκε: 23/06/17 - 13:20

Καύσωνας: Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού φτάνει στην Ελλάδα, για να αλλάξει το σκηνικό του καιρού, αφού μέχρι πριν λίγα 24ωρα είχαμε σε καθημερινή βάση βροχές και καταιγίδες.

Οι μετεωρολόγοι εδώ και αρκετές μέρες έχουν προειδοποιήσει για την έλευση του καύσωνα το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να φτάνει στα Ηπειρωτικά και τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παράλια και στα νησιά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 35-36 βαθμούς.

Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο σε πόλεις όπως οι Σέρρες και η Λάρισα ο υδράργυρος θα φτάσει στους 39 βαθμούς. Στην Αθήνα και στο Άργος στους 38-39 και στο Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο στους 37.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως κάθε χρόνο έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
• Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.