Καταπέλτης το πόρισμα για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, μετά την τραγωδία στο Μάτι

 
Πόρισμα-φωτιά, για τις τραγικές ανεπάρκειες του μηχανισμού πυροπροστασίας από την ανεξάρτητη επιτροπή για την διαχείριση πυρκαγιών, που συστάθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι

Ενημερώθηκε: 07/02/19 - 18:29

Πόρισμα-φωτιά, για τις τραγικές ανεπάρκειες του μηχανισμού πυροπροστασίας, εκπόνησε η ανεξάρτητη επιτροπή για την διαχείριση πυρκαγιών, που συστάθηκε μετά την τραγωδία με 100 νεκρούς στο Μάτι.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναδεικνύει την έλλειψη κεντρικού συντονισμού μεταξύ των 45 (!) συναρμόδιων φορέων που συμμετέχουν στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, ενώ επικρατεί η διαπίστωση της παντελούς έλλειψης ενιαίου εθνικού σχεδίου προστασίας.

Παράλληλα οι εμπειρογνώμονες καταγράφουν και «έλλειψη κλίματος και πνεύματος συνεργασίας» ανάμεσα στις υπηρεσίες, ειδικά μεταξύ της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Τονίζουν ακόμη πως υπάρχει έλλειψη επαγγελματικής εκπαίδευσης του προσωπικού εμπλεκόμενων φορέων, η οποία συνοδεύεται από υπερβολική εξάρτηση από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ενώ επισημαίνουν και μια ακόμη αστοχία: Η Πυροσβεστική εφαρμόζει σε δασικές πυρκαγιές πρακτικές που κανονικά είναι χρήσιμες σε αστικές φωτιές.

Αναφέρονται βέβαια και παράγοντες όπως η άναρχη δόμηση, η ανεπαρκής φροντίδα των δασικών εκτάσεων αλλά και η απουσία αντιπυρικών σχεδίων από τους τοπικούς άρχοντες.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν την πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πυρκαγιών «μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης» και «όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής».

Βούτσης: Άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες

Παραλαμβάνοντας το Πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε: «Μετά την πολύ μεγάλη τραγωδία που συνέβη στη χώρα μας το καλοκαίρι στο Μάτι με τις φονικές πυρκαγιές, καθίσταται ακόμα πιο επείγον να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κρισιμότατου τομέα της Πολιτικής Προστασίας».