«Κλειδώνει» η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους

 
«Κλειδώνει» η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ενημερώθηκε: 28/11/17 - 19:36

Την Παρασκευή (1/12) στο επόμενο ραντεβού της ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους θεσμούς αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Εξερχόμενος από την συνάντηση ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, αποκαλύπτοντας ότι έχει κλείσει το πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ απομένει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την πώληση, λέγοντας επιπλέον ότι παραμένει σε ισχύ το χρονικό ορόσημο για ολοκλήρωση της πώλησης την 1η Ιουνίου του 2018.

Βουλή: Οι υποσχέσεις Σταθάκη για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ επιπλέον συζητιούνται και τα αντισταθμιστικά που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα, με παράταση των ωρών λειτουργίας για δύο εργοστάσια της ΔΕΗ (Αμύνατιαο, Καρδιά) στις 32.000 ώρες, καθώς οι μονάδες αυτές προβλέπεται να κλείσουν νωρίτερα για περιβαλλοντικούς λόγους.

συμφωνία

Επίσης στην θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, ανάλογα με την πρόοδο της αποεπένδυσης. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης, οι Θεσμοί έθεσαν θέμα κατάργησης τιης λεγόμενης χρέωσης προμηθευτή, η οποία όπως είπε θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλη διαδικασία στο πλαίσιο της εφαμρογής της μεταρρύθμισης της αγοράς.

Για το θέμα της ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) και του ανοίγματος αγοράς αερίου, οι Θεσμοί άκουσαν την ελληνική πρόταση και η οποία και θα συζητηθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Τον λογαριασμό για την σπασμένη πόρτα του Υπουργείου Ενέργειας έστειλαν στους μεταλλωρύχους (ΦΩΤΟ)