«Μαύρο» στο MEGA - Δραματικές ώρες για τον σταθμό

«Μαύρο» στο MEGA - Δραματικές ώρες για τον σταθμό
Ενημερώθηκε: 14/03/18 - 09:47

Ζήτημα ωρών είναι πλέον να «μαυρίσει» το MEGA, καθώς σύντομα η DIGEA θα λάβει εντολή να ρίξει το σήμα του σταθμού αν δεν αντιδράσουν άμεσα οι μέτοχοι του με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να κερδίσουν παράταση «ζωής»

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Διαύγεια η απόφαση που ελήφθη χθες, Τρίτη, από τα μέλη του ΕΣΡ και η οποία κάνει λόγο για διακοπή λειτουργίας του καναλιού. Στη συνέχεια, η απόφαση μεταβιβάζεται στην ΕΕΤΤ και εκείνη με την σειρά της δίνει εντολή στην DIGEA να διακόψει το σήμα του.

Ο μόνος τρόπος να δοθεί παράταση είναι η άμεση αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τηλέτυπος το οποίο θα πρέπει σήμερα να δώσει εντολή στους δικηγόρους της εταιρείας να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή αναίρεσης της απόφασης στο ΣΤΕ εάν και εφόσον επιθυμούν κάτι τέτοιο οι μέτοχοί του. Αν αυτά γίνουν δεκτά από εκείνη την στιγμή ως και την εκδίκαση της υπόθεσης η οποία μπορεί και να γίνει σε ένα μήνα ή ένα χρόνο το Mega μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει. Αλλιώς, ως την Παρασκευή, ή την άλλη εβδομάδα θα έρθει ο ξαφνικός θάνατος του ιστορικού καναλιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ψήφισμα των εργαζομένων του Mega: Βρείτε τρόπο να μας αποδοθούν τα οφειλόμενα

Στο άκουσμα της τελικής απόφασης το σοκ ήταν μεγάλο και οι αντιδράσεις έντονες από τους εργαζόμενους. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί τους εμπόδισαν να παραστούν στην ενημέρωση και το κτίριο σφραγίστηκε και κλειδώθηκε από νωρίς.

Τα μέλη του ΕΣΡ απέρριψαν το βασικό επιχείρημα του καναλιού ότι από τον Οκτώβριο του 2016 εκπέμπει μόνο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, είναι θεματικό κανάλι, γεγονός που του εξασφαλίζει εκπομπή μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις θεματικές άδειες. Δεν ήταν πρόθεση του Mega σύμφωνα με το ΕΣΡ αλλά αποτέλεσμα της διακοπής μετάδοσης του ενημερωτικού προγράμματός του και δεν κατατέθηκε ποτέ ούτε υπεύθυνη δήλωση αίτησης αλλαγής περιεχομένου ούτε εμπρόθεσμα ούτε εκπρόθεσμα. Κατόπιν τούτου και εφόσον πέρασαν οι τρεις μήνες που ορίζει ο Νόμος ως προθεσμία μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών ο σταθμός θα πρέπει να κλείσει.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους εργαζόμενους οι οποίοι έδωσαν στην δημοσιότητα ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζουν πως «Η απόφαση του ΕΣΡ βάζει και τυπικά την «ταφόπλακα» στη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων που στήριξαν έμπρακτα το κανάλι, παραμένοντας απλήρωτοι και χωρίς καμία στήριξη από την πλευρά των μετόχων, φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν όλοι αυτοί που επιθυμούσαν διακαώς το κλείσιμο του Mega» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

«Καλούμε τους μετόχους, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Τράπεζες να βρουν τρόπο να μας αποδοθούν τα οφειλόμενα μας. Μόνο ένα μέρος των δεσμευμένων από τις τράπεζες χρημάτων, αρκεί για να εξοφληθούμε.Επιτέλους, έφτασε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές 420 ανθρώπων και των οικογενειών τους» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Ακολούθησε η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και των άλλων σωματείων των εργαζομένων. H ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κάλεσε τους μετόχους του Mega να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο «μαύρο» και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες που μπορούν να καταστήσουν ανενεργή έστω και προσωρινά την απόφαση του ΕΣΡ. 

Παράλληλα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 της Τετάρτης, 14 Μαρτίου 2018 για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης που εργάζονται στην ΕΡΤ (και στην ΕΡΤ-3) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Antenna, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, STAR, EPSILONTV και ΑΡΤ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι.

«Σήμερα είναι μία κρίσιμη ημέρα. Αν υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά των μετόχων τότε όλα μπορεί έστω και προσωρινά να αλλάξουν. Αν δεν γίνει κάτι απλώς όλοι θα μετρούν αντίστροφα μέχρι να πέσει το σήμα ενός ιδιωτικού σταθμού που άφησε ένα ισχυρό στίγμα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ.