Πανελλήνιες 2016: Συμβουλές για τους γονείς των υποψηφίων

 
Πανελλήνιες 2016: Συμβουλές για τους γονείς των υποψηφίων

Ενημερώθηκε: 14/05/16 - 15:38

Την Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και εκτός από το άγχος των υποψηφίων που μέρα με τη μέρα αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τους γονείς. Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι γονείς έχουν συνήθως τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συχνά συμβάλλουν καθοριστικά στην επιδείνωση του άγχους του υποψηφίου. Γι' αυτό είναι απαραίτητες διάφορες συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να δυσχεράνουν την πορεία των παιδιών τους.

Γι' αυτό:

-Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον στα παιδιά σας μακριά από θορύβους, φασαρίες, φωνές, διδαχές, κριτικές ή απαγορεύσεις.

-Δείχνετε υπομονή όταν γίνονται ευερέθιστα ή ξεσπούν σε εσάς και τους γύρω σας.

-Να θυμάστε ότι οι υποψήφιοι χρειάζονται συμπαράσταση και ενθάρρυνση και όχι υπερπροστασία και υπερβολές.

-Μη μεταδίδετε το άγχος σας –ας μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν ήδη το δικό τους. Αντίθετα, θα τα βοηθήσετε αν τους τονίζετε ότι στη ζωή μετρά η προσπάθεια και ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

-Μη συνδέετε την επίδοση στα μαθήματα με τη σχέση σας με το παιδί. Είναι σφάλμα να πιστεύετε και να καλλιεργείτε στα παιδιά την πεποίθηση ότι αποκλειστικά και μόνο η εισαγωγή τους σε μια ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης θα τους εξασφαλίσει υποχρεωτικά την επιτυχία στη ζωή τους. Αναμφίβολα είναι μια πρώτη κατάκτηση ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία στη ζωή δεν είναι συνώνυμη αποκλειστικά με την απόκτηση ενός πτυχίου.

Καλή επιτυχία!