Παρέμβαση των Τούρκων για το πλοίο με τα εκρηκτικά στην Κρήτη

Έρευνα των Τούρκων για το πλοίο με τα εκρηκτικά - Έχουμε συμμορφωθεί με το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, δεν πήγαινε εκεί, δηλώνουν οι Αρχές-Τι ζητούν από την Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 13/01/18 - 16:50

Διαστάσεις έχει προσλάβει η κατάσχεση ενός φορτηγού πλοίου και σύλληψη των μελών του πληρώματος από το Λιμενικό Σώμα, καθώς μετέφερε εκρηκτικές ύλες από την Τουρκία στη Λιβύη.

Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναμένεται να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση, από το λιμάνι του Ηρακλείου, των εκρηκτικών που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Andromeda», ενώ  τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα απολογηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά τα μέλη του πληρώματος του πλοίου, (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός)

Κρήτη: «Μπλόκο» σε κινητή... βόμβα από Τουρκία για Λιβύη! (ΦΩΤΟ)

Όμως, για το θέμα ξεκινά έρευνες και η Τουρκία.

Το «Andromeda» είχε άδεια για να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι τη Λιβύη, επισημαίνει η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας, που τονίζει ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται επιμελώς με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη

«Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας, το πλοίο θα πήγαινε στο λιμάνι του Τζιμπουτί, όπου φτάνουν τα εμπορεύματα διά θαλάσσης τα εμπορεύματα που έχουν προορισμό την Αιθιοπία, έχοντας σαλπάρει από το λιμάνι της Μερσίνης στις 23 Νοεμβρίου. Το σκάφος μετέφερε 419.370 κιλά επικίνδυνων υλικών σε 29 κοντέινερ», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας, σύμφωνα με την Hurriyet.

Αυτό το φορτίο θα παραδίδονταν σε διάφορες εταιρείες στην Αιθιοπία και είχε δοθεί η άδεια που προβλέπει ο τουρκικός νόμος προκειμένου να εξαχθούν στη συγκεκριμένη χώρα, σημειώνεται ακόμη, ενώ η πρεσβεία τονίζει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και ότι το φορτίο που αναχώρησε από την Τουρκία δεν είχε προορισμό τη Λιβύη.  

Κρήτη: Συνεχίζεται το... θρίλερ με το πλοίο «βόμβα» - Τι προτείνει ο Κουρουμπλής;

 

Η τουρκική πρεσβεία τονίζει ακόμη ότι απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να στείλουν επειγόντως στις τουρκικές όλα τα έγγραφα που κατασχέθηκαν, τις καταθέσεις του πληρώματος και όλα τα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες.

Η Τουρκία, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης και με τον ΟΗΕ για το ζήτημα.