Πολλοί συμπολίτες μας αρνούνται να εμβολιαστούν - Τραγικά τα ποσοστά στις ηλικιακές ομάδες 60+

 
Πολλοί συμπολίτες μας αρνούνται να εμβολιαστούν - Τραγικά τα ποσοστά στις ηλικιακές ομάδες 60+

Ενημερώθηκε: 21/04/21 - 13:09

Την ώρα που ο κορονοϊός θερίζει, η χώρα καταγράφει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά με εκατοντάδες εισαγωγές σε νοσοκομεία και κλίνες και τους νεκρούς να πλησιάζουν τις δέκα χιλιάδες, πολλοί συμπολίτες μας αρνούνται να εμβολιαστούν.

Παρουσιάζεται το φαινόμενο των συνεχών ακυρώσεων, ειδικά για το «αμαρτωλό» εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με μαρτυρίες επαγγελματιών Υγείας έχουν αυξηθεί οι ακυρώσεις γιατί φοβάται ο κόσμος.

Οι δε φαρμακοποιοί πολύ συχνά δέχονται αιτήματα για αλλαγή ραντεβού προκειμένου να μην εμβολιαστούν με το εμβόλια της Astrazeneca. Πολλοί φαρμακοποιοί προσπαθούν να μεταπείσουν τον κόσμο που πηγαίνει στο φαρμακείο για να αλλάξει ή να ακυρώσει το ραντεβού για AstraZeneca.

Πάνω από 1,7 εκατ. άτομα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στην Ελλάδα μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πλήρως εμβολιασμένους ξεπερνά τις 770.000.

Όμως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, που ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο δεν εμβολιάζεται.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το τραγικό της υπόθεσης:

- Για τις ηλικίες από 60 έως 64 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού μόνο το 47%!

- Για τις ηλικίες από 65 έως 69 ετών μόνο οι μισοί!

- Για τις ηλικίες από 70 έως 74 ετών μόνο το 57%!

- Για τις ηλικίες από 75 έως 79 ετών εδύ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα είμαστε στο 75%.

- Για τις ηλικίες από 80 έως 84 ετών είναι 63%.

- Και για τις ηλικίες πάνω από τα 85 το ποσοστό πέφτει στο 62%!

Σύμφωνα με το Our World in Data, ένα πρότζεκτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο, εκτός των άλλων, καταγράφει την πορεία των εμβολιασμών ανά χώρα, το 7,4% του πληθυσμού της χώρας μας έχει εμβολιαστεί πλήρως, φέρνοντας την Ελλάδα λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου το 6,94% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, και αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι στο 2,67%. Παρ’ όλα αυτά, εξετάζοντας τους αντίστοιχους αριθμούς για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει περίπου το 17% του πληθυσμού, ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται στο 18,73%, με πολλές χώρες να έχουν εμβολιάσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους με έστω την πρώτη δόση, όπως π.χ. η Μάλτα, στην οποία πάνω από το 43% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ή η Ουγγαρία, όπου ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά το 33%.

Οι επιπλοκές από τα εμβόλια

Η ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι προβληματίζεται από το θόρυβο που έχει προκαλέσει το θέμα των επιπλοκών -κυρίως αυτό των θρομβώσεων- από τα εμβόλια, κυρίως της AstraZeneca. Είναι βάσιμες οι ανησυχίες όμως;

Σε σχέση με την επικινδυνότητα του εμβολίου είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία, που έδωσε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Δημόπουλος.

Δείτε πόσο κινδυνεύει κάποιος να πάθει θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca και πόσο κινδυνεύει από κάτι άλλο, όπως το κάπνισμα ή τα αντισυλληπτικά χάπια ή αν δεν κάνει το εμβόλιο και νοσήσει από τον κορονοϊό:

- Στο 1.000.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια εμφανίζουν θρόμβωση 500 με 1.200!

- Στο 1.000.000 καπνιστές 1.763 παθαίνουν θρόμβωση!

- Στο 1.000.000 απ' αυτούς που νοσούν με COVID-19 οι 165.000 θα πάθουν θρόμβωση!

Και για να συγκρίνουμε:

- Στο 1.000.000 αυτών που έκαναν εμβόλιο της AstraZeneca ΜΟΝΟ 4 έπαθαν θρόμβωση!!!

Τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά...