Πορεία προς το Σύνταγμα σήμερα το απόγευμα 5/11 για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

Πορεία προς το Σύνταγμα σήμερα το απόγευμα για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα
Ενημερώθηκε: 05/11/18 - 10:11

Πορεία προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη του δολοφονημένου, από Αλβανούς αστυνομικούς, βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, θα γίνει σήμερα απόγευμα (5/11).

Η πορεία θα ξεκινήσει από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου στις 16:30 σήμερα Δευτέρα 5/11, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και σύντομη εκδήλωση στο μνήμα Σπύρου Σπυρομήλιου, ο οποίος σαν σήμερα το 1912 ελευθέρωσε την Χειμάρρα από τους Τούρκους.

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου 1912 εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στη Χειμάρρα και μετά σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη. Οι απελευθερωτές μεταφέρθηκαν με ατμόπλοια από την Κέρκυρα. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια κίνησης του ένοπλου τμήματος προς το κέντρο της Χειμάρρας.

Οι Τούρκοι τελικά αποκλείστηκαν μέσα στο διοικητήριο και παραδόθηκαν. Είχαν τρεις νεκρούς. Μετά την παράδοση της τουρκικής φρουράς ο Ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος εισήλθε στο κάστρο της Χειμάρρας επικεφαλής άλλων εθελοντικών σωμάτων,  υψώνοντας στο Διοικητήριο τη γαλανόλευκη.

Την εκδήλωση στο Α' Νεκροταφείο και την πορεία προς τον μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη οργανώνει η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Κίνηση «ο αγώνας για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου είναι αδιάκοπος εδώ και 106 χρόνια. Άρχισε με τον Σπυρομήλιο συνεχίζεται με τον Κατσίφα».

ΠΗΓΗ: Himara.gr