Ρόδος: Βαριά «καμπάνα» σε μαγαζί για το κάπνισμα

tsigaro
Ενημερώθηκε: 12/11/19 - 17:32

Βαριά καμπάνα σε μαγαζί στη Ρόδο για το κάπνισμα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος υποστηρίζει ότι παράνομα επιβλήθηκε το πρόστιμο. Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος για τους εξωτερικούς στεγασμένους χώρους. Πόσα πλήρωσαν οι πελάτες και πόσα ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

 
Πρόστιμο ύψους 50 ευρώ επεβλήθη σε δύο πελάτες καταστήματος εστίασης στη Ρόδο επειδή κάπνιζαν, ενώ ακόμη 500 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr, το πρόστιμο επέβαλε η Αστυνομία η οποία κλήθηκε στο σημείο το απόγευμα της Δευτέρας έπειτα από καταγγελία τρίτου πελάτη, δικηγόρου στο επάγγελμα, ο οποίος ενοχλήθηκε από το τσιγάρο των άλλων θαμώνων.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναβρασμό στους καταστηματάρχες, αφού η επιχείρηση στην οποία επεβλήθη το πρόστιμο επιμένει ότι νομίμως κάπνιζαν οι πελάτες της. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ένας εκ των ιδιοκτητών του καταστήματος το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ιαλυσού μιλώντας στο newsit.gr, οι δύο πελάτες κάθονταν σε εξωτερικό χώρο.

«Το κατάστημα έχει δύο χώρους. Έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό, σαν αυλή, ο οποίος είναι καλυμμένος από πάνω με ξύλο για τον ήλιο και τη βροχή. Περιμετρικά το μαγαζί κλείνει με τέντες μόνο το βράδυ. Το κατάστημα είναι ανοικτό από τρεις πλευρές και ο χώρος αυτός δεν έχει επαφή με τον μέσα. Είναι ανοικτό το μαγαζί από τρεις πλευρές» επέμεινε. «Κάποιος έκανε καταγγελία, ήρθε η Αστυνομία και άρχισε να γράφει. Επιμείναμε ότι είμαστε νόμιμοι, αλλά εκείνοι συνέχισαν. Οι πελάτες κάθονταν στον εξωτερικό χώρο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το πρόστιμο των δύο πελατών πληρώθηκε από την επιχείρηση η οποία επιμένει ότι είναι νόμιμη, αφού όπως διευκρίνισε ο ένας εκ των ιδιοκτητών της στο newsit.gr στον εσωτερικό χώρο δεν καπνίζει κανένας. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί κάνουν λόγο στην απόδειξη του προστίμου για κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Θωμάς Σωτρίλλης επιβεβαίωσε μιλώντας στο newsit.gr το περιστατικό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν παρενέβησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αφού η σχετική καταγγελία έγινε στην Αστυνομία. Ο ίδιος είπε πάντως ότι ορθώς επεβλήθη το πρόστιμο αφού η σχετική υπουργική απόφαση επιτρέπει το κάπνισμα σε εξωτερικό, μη στεγασμένο χώρο. «Το κάπνισμα σε χώρο με στέγαστρο είναι παράνομο», διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος απαγορεύει το κάπνισμα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Σημειώνεται ότι η ιδιοκτησία του καταστήματος έχει προσλάβει συνήγορο προκειμένου να διευθετηθεί το κατά πόσον τελικά είναι νόμιμο ή όχι το κάπνισμα στο σημείο όπου εντοπίστηκαν οι πελάτες και τους επεβλήθη το πρόστιμο.

Πηγή: https://www.newsit.gr