Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1834 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη

 
Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1834 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη

Ενημερώθηκε: 20/03/19 - 00:32

Σαν σήμερα, 20 Μαρτίου 1834 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας. Η δραματική δίκη του Γέρου του Μοριά συντάραξε τους αγωνιστές και ολόκληρο το Πανελλήνιο.

Η ψυχή του Έθνους, που μόλις άρχιζε ν' αναπνέει τον αέρα της λευτεριάς, σφίχτηκε από την αγωνία και το βραχνά της απελπισίας. Ο ελληνικός λαός, με κομμένη την ανάσα και θαμπωμένα τα μάτια απ' τη συγκίνηση, ατένιζε τον ηρωικό στρατηλάτη καθισμένον στο εδώλιο με τη φοβερή και ανήκουστη κατηγορία του προδότη της Πατρίδας!

Αιώνια το όνειδος και η εθνική αναξιότητα θα συνοδεύει τους κατηγόρους του. Αιώνια η τιμή και η ευγνωμοσύνη του Έθνους στους αδαμάντινους χαρακτήρες και άξιους δικαστές Πολυζωίδη και Τερτσέτη, οι οποίοι δεν υπέκυψαν στην πίεση της εξουσίας, που με τις λόγχες των χωροφυλάκων επεδίωκε να υπογράφουν την καταδικαστική απόφαση κατά του Κολοκοτρώνη. "...Το μεν σώμα μου, (είπε ο Τερτσέτης στον επαίσχυντο Υπουργό της Δικαιοσύνης Σχινά που τον εξεβίαζε να υπογράψει), δύνασθε να το κάμετε όπως θέλετε, αλλά τον στοχασμό μου, την συνείδησίν μου ποτέ δεν θα δυνηθείτε να τα παραβιάσετε!" (Από το βιβλίο του Κανδήλωρου Χ. Τάκη «Η Φιλική Εταιρεία»).

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:

1800: Ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον Άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος. Ακολουθείται από 140.000 στρατιώτες και 200.000 εθελοντές για να ξεκινήσει τη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής του.

1835: Γίνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν 5 μέρες (15 – 20 Μαρτίου).

1852: Εκδίδεται το βιβλίο της Χάριετ Μπίτσερ Στόου «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», όπου μέσα σε τρεις μήνες θα πουλήσει πάνω από 300.000 αντίτυπα.

1900: Ο Σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

1916: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.

1933: Εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο οποίος ξεκινά την οικονομική αναστύλωση της χώρας, που μαστίζεται από το κραχ της δεκαετίας του ’20. Η πολιτική που ακολούθησε θα γίνει γνωστή ως «New Deal».

1933: Στη Γερμανία, οι Ναζί ανοίγουν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

1947: Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1952: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας παθαίνει βαριά ημιπληγία. Επίσημα πρωθυπουργικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

1969: Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ.

1986: Ο Ζακ Σιράκ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1987: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά του ΑΖΤ, του πρώτου φάρμακου κατά του AIDS.

1996: Ο Παναθηναϊκός νικά στο ΟΑΚΑ με 3-0 τη Λέγκια Βαρσοβίας σε αγώνα για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και προκρίνεται θριαμβευτικά στους «4» της διοργάνωσης. Το πρώτο ματς στη Βαρσοβία είχε τελειώσει ισόπαλο χωρίς γκολ.

1997: Η πεζογράφος Γαλάτεια Σαράντη είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

2003: Ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ. Αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα εισβάλουν στη χώρα με το επιχείρημα ότι το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

2004: Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, τονίζει ότι δεν ζητά περίοδο χάριτος. Αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του είναι ο Πολιτισμός, η Παιδεία, η επανίδρυση του κράτους και η εφαρμογή μίας νέας οικονομικής πολιτικής, στόχοι της οποίας είναι οι αυξήσεις συντάξεων και μισθών, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ρυθμό ανάπτυξη πάνω από 5% και μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της τετραετίας.

2006: Η Ε.Ρ.Τ. θέτει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+.

2007: Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν

43 π.Χ.: Οβίδιος, Ρωμαίος ποιητής.

1828: Χένρικ Ίψεν, Νορβηγός δραματουργός.

1882: Ρενέ Κοτύ, Πρόεδρος της Γαλλίας.

1948: Νίκος Παπάζογλου, έλληνας τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός.

1963: Γελένα Ρομανόβα, Ρωσίδα ολυμπιονίκης του στίβου.

Σαν σήμερα πέθαναν

1390: Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας.

1727: Άιζαακ Νιούτον, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος.

1771: Λουί-Μισέλ βαν Λου, Γάλλος ζωγράφος.

1966: Δημήτριος Γαλάνης, έλληνας χαράκτης, από τους πρωτοπόρους στο είδος του στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο. .

1968: Καρλ Ντράγιερ, δανός σκηνοθέτης. (Μέρες Οργής, Λόγος, Γερτρούδη).

1990: Λεβ Γιασίν, Σοβιετικός ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών.