Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» σήμερα η μισή χώρα - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» σήμερα η μισή χώρα - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Ενημερώθηκε: 23/08/19 - 04:42

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί και πάλι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς, λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, είναι πολύ υψηλός, (κατηγορία κινδύνου 4).

Χωρίς υπερβολή σε κατασταση συναγερμού έχει τεθεί η μισή Ελλάδα, μιας και στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πέντε Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα:

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγίας αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Διαβάστε ακόμα: Ο καύσωνας επιστρέφει - Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο»

 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η Περιφέρεια Αττικής 

 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ενόψει της σημερινής ημέρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα με τη διάθεση έξι υδροφόρων, ενώ άλλα υδροφόρα οχήματα της Περιφέρειας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Πεδίο του 'Αρεως και στο Αττικό 'Αλσος, που θα είναι κλειστό.

Η Περιφέρεια Αττικής υπενθυμίζει, επίσης, στους πολίτες ότι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν αλλά και για την κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής CivilAttica για κινητές συσκευές που έχει αναπτύξει.

36 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

 

Από την Τετάρτη στις 19:00 ως την ίδια ώρα χθες Πέμπτη εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 36 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν 430 πυροσβέστες με 152 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 1 ελικόπτερο και 12 αεροσκάφη.

Παράλληλα, συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου περιφερειών, ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.