Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για την σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:19 στα ανοιχτά της Κρήτης. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν τυπικό σεισμό ενδιάμεσου βάθους, ο οποίος δεν αναμένεται να φέρει πλούσια ακολουθία.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και είχε εστιακό βάθος 60,3 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Είναι θετικό ότι είχε μεγάλο εστιακό βάθος ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. “Το μέγεθος του σεισμού είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια είναι στον υποθαλάσσιο χώρο στη λεγόμενη οπίσθιο τάφρο, δεν είναι πάνω στο τόξο, είναι στην τάφρο. Είναι ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο, το οποίο έγινε εντονότατα αισθητό σε όλη τη βόρεια Κρήτη. Βεβαίως δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις ή όχι αυτή τη στιγμή και το υπουργείο βρίσκεται σε μία διαρκή συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες βλάβες στην περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο και είναι αρκετά μακριά από την Κρήτη, νομίζω ότι οι επιπτώσεις από αυτόν τον σεισμό θα είναι περιορισμένες” πρόσθεσε.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Χανιά. Ο σεισμός οδήγησε πολλούς κατοίκους στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.
“Eίναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη” εκτίμησε οΓενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. “Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι” πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στο ΕΡΤNews ότι το βάθος του σεισμού μείωσε εντελώς την αισθητικότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. “Εξάλλου είναι και 55 χιλιόμετρα μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη αυτή της Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους. Δεν περιμένουμε μια πλούσια ακολουθία. Από εκεί και πέρα περιμένουμε και την εξέλιξη του φαινομένου“.
“Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν, όπως είπαμε, μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι ή οτιδήποτε” πρόσθεσε.


Περιορισμένες ζημιές σε παλαιά κτήρια στο κέντρο του Ηρακλείου - Ανοιχτά τα σχολεία
Περιορισμένης έκτασης ζημιές σε ετοιμόρροπα κτήρια του δήμου Ηρακλείου καταγράφονται μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το πρωί την Κρήτη.
Μέσα στην πόλη υπάρχουν “σημειακά ζητήματα” σε ετοιμόρροπα κτίρια όπου ελέγχονται από τα κλιμάκια των Υπηρεσιών του Δήμου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμος.
Τμήμα κτηρίου έπεσε στο Ηράκλειο στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου. Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που απέκλεισαν τον χώρο ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές.
“Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο, το οποίο ενδεχομένως έχει πρόβλημα στατικότητας. Έχουμε αποκλείσει το σημείο, έχουμε κάποιες καταπτώσεις από στοιχεία αρχιτεκτονικά του οικοδομήματος αυτού και αυτό αντιμετωπίζεται. Είμαστε σε ετοιμότητα φυσικά” τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβάδες έχουν πέσει στον πρώτο όροφο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού που συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο και με απόφαση του διευθυντή του σχολείου οι μαθητές αποχώρησαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, χρειάστηκε επίσης να κλείσει προσωρινά ο δρόμος Τέρτσα – Μύρτος στον δήμο Βιάννου, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για έναν τυπικό σεισμό ενδιάμεσου βάθους, ο οποίος δεν αναμένεται να φέρει πλούσια ακολουθία.
Σε επιφυλακή έχουν πάντως τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση.
Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις προκειμένου να επέμβει. Παράλληλα πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.
Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του δήμου Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, με απόφαση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός εάν στην πορεία των ελέγχων, που συνεχίζονται, εμφανιστούν ζημιές.
Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία σε δήμο Μαλεβιζίου, ενώ σε όλους τους δήμους σε Ηράκλειο και Λασίθι γίνονται έλεγχοι, με προτεραιότητα στα παλαιότερα σχολικά κτίρια. Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και στα Χανιά.
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, για προληπτικούς λόγους.
Οι τηλεφωνικοί αριθμοί στους οποίους μπορούν να καλούν οι πολίτες για να ενημερώνουν για τυχόν ζημιές που έχουν εντοπίσει, είναι οι εξής: 2813409500 Δημοτική Αστυνομία, 2813409502 και 2813409507 Πολιτική Προστασία Δήμου Ηρακλείου.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ