Σήμερα θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης

Σήμερα θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης
Ενημερώθηκε: 31/05/18 - 08:38

Σήμερα θα επισκεφτεί την Κομοτηνή ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και ομιλία του, λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Μπορεί η συγκεκριμένη επίσκεψη να περιβάλλεται με το μανδύα της ιδιωτικότητας όμως γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία και η επίσκεψη ερμηνεύεται ως η Απάντηση στην εκδήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σεράγεβο της Βοσνίας. Μία απάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους, την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εισπράττει απαγορεύσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων του ίδιου και του κόμματος του σε ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί το τουρκικό Προξενείο στη μία το μεσημέρι και ακολούθως θα μιλήσει σε μουσουλμάνους της περιοχής, στο κτίριο που στεγάζεται η «Τουρκική Νεολαία» Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την παρουσία του στην Κομοτηνή θα μεταβεί και στην Ξάνθη, ενώ μετά τη Θράκη θα περάσει μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κρτζάλικ, όπου θα μιλήσει σε τουρκικής καταγωγής πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής τουρκικού κόμματος, υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός πραγματοποιεί προεκλογική καμπάνια στη Θράκη.

Η τοποθέτηση του ελληνικού πολιτικού κόσμου

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, τόνισε ότι τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζονται θεσμικά και σε καμιά περίπτωση, μια ιδιωτική επίσκεψη Τούρκου πολιτικού στην Θράκη, δεν μπορεί να συνδυαστεί με προεκλογική ομιλία. Όπως τόνισε μάλιστα, καλό θα ήταν να περιμένουμε γιατί όλη αυτή η ιστορία με τον Ιντζέ, μπορεί να διαψευστεί.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη με τη μεταφορά στη Θράκη της προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Δεν συμφωνούμε με την εξαγωγή τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων, εντάσεων και πόλωσης σε ελληνικό έδαφος και μεταξύ Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση από την ελληνική Κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Ιντζέ στην Θράκη.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκλεκτορικό σώμα στην Θράκη, που να ψηφίζει στις τουρκικές εκλογές, δεν νοείται να επιτραπεί στον Ιντζέ να πραγματοποιήσει ομιλία.

Επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και ψυχραιμία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν νοείται ότι η Θράκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο αντιπαράθεσης για τις εκλογές στην Τουρκία.

Ως «ιταμή πρόκληση» χαρακτηρίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος την ομιλία που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Κομοτηνή ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος στηρίζεται από τους κεμαλιστές, και καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαγορεύσει τη συγκέντρωση αυτή.