Σκάφος της Frontex το δήθεν Ελληνικό πλοίο που παραβίασε τα Τουρκικά χωρικά ύδατα!

Σκάφος της Frontex το δήθεν Ελληνικό πλοίο που παραβίασε τα Τουρκικά χωρικά ύδατα!
Ενημερώθηκε: 05/11/18 - 03:24

Το κλίμα έντασης στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο θέλουν να συντηρήσουν οι Τούρκοι. Πριν από ένα 24ωρο η «τουρκική μονταζιέρα» με κατευθυνόμενα και ψευδή δημοσιεύματα προσπάθησε να βάλει «φωτιά» στην ήδη εύφλεκτη περιοχή κάνοντας λόγο για δήθεν παραβίαση των τουρκικών υδάτων από ελληνικό ερευνητικό σκάφος. 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κων/πολη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ αναφέρει ότι «μετά τα σχέδια για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, εθεάθη στον κόλπο της Εφέσου (Κουσάντασι), σε ένα από τα πιο κοντινά σημεία στη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ένα ερευνητικό πλοίο που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας». 

Σύμφωνα, πάντα, με το ΙΗΑ, το ελληνικό ερευνητικό, το οποίο ξεκίνησε από τη Σάμο, μπήκε πρώτα σε διεθνή ύδατα και λίγο μετά εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα στα ανοιχτά της Εφέσου και συγκεκριμένα στο σημείο της «Θάλασσας των γυναικών», όπως ονομάζεται. Η στιγμή μάλιστα που το ελληνικό πλοίο εισήλθε στα τουρκικά ύδατα καταγράφηκε από ραντάρ τουρκικών πλοίων, όπως φαίνεται και από τα διαγράμματα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο μαζί με ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο.

Αμέσως η τουρκική ακτοφυλακή κινητοποιήθηκε και, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, απομάκρυνε το ελληνικό ερευνητικό πλοίο βγάζοντάς το από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το φερόμενο ελληνικό ερευνητικό πλοίο συνέχισε την πορεία στα διεθνή ύδατα.

Όπως σχολιάζεται, το ελληνικό πλοίο ξεκίνησε έρευνες ανοιχτά της Σάμου λίγο μετά τις εξαγγελίες για τα 12 μίλια.

Μάλιστα η «τουρκική μονταζιέρα» έδωσε και σχετικό βίντεο:

Ωστόσο η αλήθεια φαίνεται ότι απέχει παρασάγγας των τουρκικών ισχυρισμών. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Ελληνικό Πεντάγωνο με τις οποίες επικοινώνησε η ιστοσελίδα Hellas Journal, το δήθεν ελληνικό ερευνητικό σκάφος ήταν απλά ένα σκάφος της Frontex που περιπολούσε στην περιοχή και προφανώς ενόχλησε με την παρουσία του τους Τούρκους.

Αντίδραση των Αθηνών

Νωρίτερα την αντίδραση διπλωματικών πηγών της Αθήνας προκάλεσαν οι χθεσινές (4/11) δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης μίας κορβέτας στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό (φωτογραφία κάτω):

Ερντογάν

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν αλλά και του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας περί Αιγαίου, Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα».

Και προσέθεταν: «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».