Τροπολογία για τους Μουφτήδες απειλεί να ανοίξει την «κερκόπορτα» στην Θράκη στα σχέδια της Άγκυρας

Τροπολογία για τους Μουφτήδες απειλεί να ανοίξει την «κερκόπορτα» στην Θράκη στα σχέδια της Άγκυρας
Ενημερώθηκε: 03/08/18 - 16:52

Κερκόπορτα κινδυνεύει να ανοίξει η κυβέρνηση στα σχέδια της Άγκυρας στην Θράκη με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που πέρασε στη Βουλή, με την οποία θέτει σε υποχρεωτική σύνταξη τους νόμιμους Μουφτήδες της Θράκης.

Η ρύθμιση όπως έχει γράψει το thepressroom. gr που πέρασε από τη Βουλή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των Μουφτήδων. Δηλαδή ανοίγει το θέμα της εκλογής τους από την μειονότητα, (μέχρι σήμερα διορίζεται), που ήταν ένας πάγιος στόχος της τουρκικής διπλωματίας για τα σχέδιά της στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Δεν τυχαίο το γεγονός, ότι στην πλειοψηφία του ο τουρκικός τύπος για το θέμα της επίμαχης τροπολογίας γράφει, ότι «ο Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν».

Υπόσχεση Τσίπρα στον Ερντογάν;

Όπως μάλιστα γράφει ο τουρκικός τύπος ήταν κάτι που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη τελευταία συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός θα γίνει το θέμα του  εκλεγμένου Μουφτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μας λέει, ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του Μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε ‘’πράσινο φως’’, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά», είχε πει χαρακτηριστικά σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας για την Άγκυρα. Μάλιστα, εκτός από την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος είχε για ξαναθέσει το θέμα, δημόσια αυτή τη φορά, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης μουφτή.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνει τη σχετική συζήτηση. Ξεκαθαρίζει όμως ότι το συγκεκριμένο θέμα μπήκε ταυτόχρονα με ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά,όπως αυτό της Χάλκης.

Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία 

Η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων της Θράκης στο 67ο έτος. Η ρύθμιση καλύπτει στους δύο από τους τρεις Μουφτήδες, Ξάνθης και Κομοτηνής, ενώ ο Μουφτής Διδυμοτείχου έχει αντικατασταθεί πρόσφατα.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης, για την αιφνιδιαστική, αλλά και περίεργη αυτή τροπολογία, είναι, ότι οι μουφτήδες, αφού έχουν και δικαστικές αρμοδιότητες (που πρόσφατα κατέστησαν απολύτως προεαιρετικές με άλλη τροπολογία), δεν μπορούν, εκ του νόμου, που ισχύει για του δικαστές, να παραμένουν στην θέση τους πέραν του 67 έτους της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, οι Μουφτείες της Θράκης καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών του υπουργείου Παιδείας.

Σχέδιο της Άγκυρας η απαξίωση των νόμιμων Μουφτειών

To βρόμικο παιχνίδι της Αγκυρας κατά των νόμιμων Μουφτήδων έχει μπει εδώ και καιρό σε εφαρμογή. Στόχος να απαξιωθούν πλήρως οι μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής τους για να μπορέσει η Τουρκία να ελέγξει πλήρως τη μειονότητα.

Μάλιστα οι δύο μουφτήδες Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου περιθωριοποιούνται συνεχώς, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους, ενώ αντίθετα ενισχύονται με κάθε τρόπο οι δύο ψευδομουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης.

Το ανθελληνικό παραλήρημα του ψευδομουφτή Κομοτηνής 

Οι ψευδομουφτήδες παίζουν πλήρως το παιχνίδι της Άγκυρας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανθελληνικό παραλήρημα του ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας στην Θράκη σε ομιλία του στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά αλλά και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ.

Γιατί οι Άγκυρα δεν θέλει τους νόμιμους Μουφτήδες

Η ύπαρξη των δύο μουφτήδων, της Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή και της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην Θράκη, κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Οι συγκεκριμένοι νόμιμοι μουφτήδες, παρά τις απίστευτες πιέσεις και την αμφισβήτηση που δέχθηκαν από την Άγκυρα, τα τελευταία χρόνια, επέδειξαν θάρρος, συνέπεια και πίστη στην θρησκευτική αποστολή τους, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τις παρεμβάσεις των Τούρκων και ύποπτες σκοπιμότητες, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως όργανο πολιτικής επιβολής στην μειονότητα.

Για αυτό και η Άγκυρα πίεζει διαχρονικά για την αλλαγή του τρόπου ορισμού των Μουφτήδων.

Η ελληνική πολιτεία νομοθέτησε το 1991 με βάση και τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, για τον διορισμό των μουφτήδων, ο οποίος γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που ανανεώνεται κάθε δεκαετία.

Ο μουφτής δεν είναι μόνο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης, αλλά και δικαστής. Γι’ αυτό διορίζεται και δεν εκλέγεται, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Τι λένε οι ΑΝ.ΕΛ. για την τροπολογία

«Οι ΑΝ.ΕΛ. στην τροπολογία για τις μουφτείες διασφάλισαν το θεσμικό κύρος του μουφτή και μετά τη συνταξιοδότησή του, με ενεργό, αναβαθμισμένο ρόλο, αναγνωρίζοντας την χρόνια προσφορά του και το διεθνές κύρος του. Εκλογή μουφτή δεν μπορεί να υπάρξει», σημείωσε χαρακτηριστικά στο twitter ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι ΑΝ.ΕΛ. για να στηρίξουν τη συγκεκριμένη  τροπολογία ζήτησαν να έχουν λόγο και ρόλο στους μελλοντικούς διορισμούς νέων μουφτήδων.

Προεκλογικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ;

Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν, οτι η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κάνει το χατήρι του Ερντογάν για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στην εκλογή Μουφτήδων, για να κερδίσει, στις προσεχείς εκλογές, τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός, ότι οι μειονοτικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν χάνουν καμμία εκδήλωση του Τουρκικού Προξενείου της περιοχής και των ψευδομουφτήδων, που στηρίζει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια απαξίωσης των νόμιμων μουφτήδων.

Ειδικά ο Χ. Ζεϊμπέκ, (αλλά και σε μικρότερο βαθμό οι κύριοι Μουσταφά και Καραγιουσούφ), στηρίζουν με κάθε τρόπο τους ψευδομουφτήδες και αποφεύγουν να εμφανίζονται δίπλα στου νόμιμους, προσπαθώντας έτσι να επηρεάσουν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας εναντίον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων ικανοποιώντας το αίτημα της ´Αγκυρας είναι η πρόσφατη πολεμική της εφημερίδας «Αυγής»  που κατηγορούσε την νόμιμη μουφτεία ότι είναι ένας απαρχαιωμένος θεσμός που δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

Η επιχείρηση πλήρους απαξίωσης των νόμιμων μουφτήδων κλείνει με την αδιαφορία της πολιτείας στην απαράδεκτη και προκλητική κατάληψη που έχει κάνει ο ψευδομουφτής και εκπρόσωπος του παντουρκισμού στην Θράκη Αχμέτ Μέτε στην κατοικία του νόμιμου μουφτή την οποία χρησιμοποιεί χωρίς κάποιος να τον ενοχλεί.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ φροντίζει να επισκέπτεται συχνά τον ψευδομουφτή στην υπό κατάληψη κατοικία σε μια προσπάθεια να τον νομιμοποιείσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να διώξει τους νόμιμους Μουφτήδες που πάνε κόντρα στην Άγκυρα

Την έξοδο δείχνει η κυβέρνηση στους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης

Επικίνδυνα προεκλογικά παιχνίδια στην Θράκη-Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Βρώμικο παιχνίδι της Άγκυρας στη Θράκη - Παζάρια για τους μουφτήδες