Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου
Ενημερώθηκε: 24/12/19 - 20:02

Κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό: Μία συνταγή χριστουγεννιατικη -και όχι μόνο- εξαιρετικά σύντομη, που εντυπωσιάζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου συνταγή, που σας δίνουμε βγάζει τέσσερις μερίδες, θέλει 0:05' για πρετοιμασία και 0:25' για μαγείρεμα.

Υλικά Συνταγής

- 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο

- 3 κ.σ. ελαιόλαδο

- 1/4 φλ. ξύδι ΤΟΠ με πορτοκάλι

- 1/4 φλ. κονιάκ

- 1 φλ. ζωμό κότας

- αλάτι

- πιπέρι

- αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

- λίγο σπάγκο ψησίματος

Για τη γέμιση

- 4 κ.σ. ελαιόλαδο

-100 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

- 2 κ.σ. κουκουνάρι

- 4 ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα

- 4 βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα

- 1 μήλο τριμμένο

- 4 κ.σ. κονιάκ

- 4 κ.σ ξύδι TOΠ με πορτοκάλι

- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για το γεμιστό Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο φιλέτο, ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση ώστε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου. Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τα φιλέτα, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια τους. Τα χτυπάμε με μπάτη ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο, ώστε να πλατύνουν και να ανοίξουν, σε μεγάλη επιφάνεια για να τα γεμίσουμε.

Λαδώνουμε τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Μοιράζουμε δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε φιλέτο. Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε σφιχτά κάθε ρολάκι, ώστε να μην ανοίξει στο μαγείρεμα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα ρολάκια γύρω γύρω για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσοχή τα ρολά κοτόπουλο πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα για να γίνει πολύ νόστιμο το φαγητό.

Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα και το θυμάρι. Σβήνουμε τα ρολά με το ξύδι και το κονιάκ.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό για να φυλακίσουμε τα αρώματα. Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι, για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι, για να λιώσει το βούτυρο με τη θερμοκρασία των υλικών.

Κόβουμε διαγώνια κάθε φιλέτο και σερβίρουμε, γαρνίροντας με αποξηραμένα φρούτα και πυκνή γλασαρισμένη σάλτσα με σύσταση μελιού.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας να ψηθεί και να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά (3-4΄).

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το μήλο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το ξύδι και το κονιάκ. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλι.

Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την γέμιση κι αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να γεμίσουμε τα χριστουγεννιάτικα ρολά.

Ετοιμάζεστε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Δείτε εδώ περισσότερες μοναδικές συνταγές για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο Χριστουγεννιάτικο μενού του ονείρου!

ΠΗΓΗ: argiro.gr