Κύπρος: Ψήφο κατά συνείδηση θα εισηγηθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ στους οπαδούς του κόμματος στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών

 
Συναντήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ενημερώθηκε: 06/02/23 - 21:18

Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες στην Κύπρο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών. Στο επίκεντρο η θέση που θα πάρει ο τρίτος των υποψηφίων, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών είναι ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ θα εισηγηθούν στα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματος ψήφο κατά συνείδηση. Και αυτό παρά την αντίθεση άποψη του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ- είναι υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Υπάρχουν όμως στελέχη του ΔΗΣΥ τα οποία είναι κατά της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη με αφορμή την αντιπάραθεσή του προεκλογικά με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Βέβαια υπάρχουν και στελέχη που στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη.

Σήμερα, στις 18:15, συναντήθηκαν οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στην Πινδάρου. Η συνάντηση διήρκησε 35 λεπτά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ότι μετέφερε τις δικές του θέσεις και τις δικές του προσεγγίσεις και τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως εποικοδομητική, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στους δημοσιογράφους πως μετέφερε στην ηγεσία το ΔΗΣΥ τη δική του προσέγγιση. «Αύριο θα ληφθούν αποφάσεις. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι απόλυτα σεβαστές και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών» είπε.

Σε ερώτηση για το τι άκουσε από πλευράς του κ. Νεοφύτου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κ. Νεοφύτου και ούτε είναι σωστό. «Επαναλαμβάνω, κατά κύριο λόγο ήταν μεταφορά δικών μου προσεγγίσεων και θέσεων όπως συνοψίζονται στη σχετική δήλωση που έκανα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση.

Σε ερώτηση αν υπάρχει προοπτική συνεργασίας ενόψει της δεύτερης Κυριακής, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως μετέφερε τις δικές του θέσεις και πρόσθεσε «Αντιλαμβάνομαι οι θέσεις αυτές θα συζητηθούν, υπάρχουν συλλογικά όργανα, τα οποία θα λάβουν τις αποφάσεις αύριο, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πω».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αλλά» συνέχισε, «δεν είναι κάτι που αφορά την απόφαση, θεωρώ, που θα ληφθεί. Υπάρχει αύριο προγραμματισμένη συνάντηση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΣΥ τα οποία θα λάβουν και τις αποφάσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνομιλία με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν με «δική μου πρωτοβουλία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέφυγε να σχολιάσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες βάσει των οποίων ο ΔΗΣΥ προσανατολίζεται είτε στην στήριξη της υποψηφιότητάς του, είτε κατά βούληση τοποθέτηση.

«Δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Εγώ μετέφερα τη δική μου θέση, τη δική μου προσέγγιση, αυτός ήταν ο στόχος της συνάντησης και ο ΔΗΣΥ θα λάβει τις αποφάσεις αύριο. Ζήτησα τη συνάντηση αυτή ακριβώς για να μεταφέρω τη δική μου προσέγγιση», είπε.

Τέλος ερωτηθείς αν δηλώνει ακόμη συναγερμικός και πώς νιώθει που βρίσκεται μετά από καιρό στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δεν έχω αρνηθεί ούτε τις καταβολές μου, ούτε τα πιστεύω μου. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια όλης της μακράς προεκλογικής εκστρατείας», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου

Σε δηλώσεις προέβη μετά το τέλος των δύο συναντήσεων και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τους ακούσαμε μαζί με την ηγεσία του κόμματος. Εις αύριον τα σπουδαία».

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης προχώρησε σε δήλωση πριν φτάσει στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Απευθυνόμενος προς την ηγεσία και τους ψηφοφόρους του κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «νιώθω σήμερα, ειδικότερα την ανάγκη να απευθυνθώ και στην ηγεσία και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο δεν σταμάτησα στιγμή να αντικρίζω με σεβασμό και εκτίμηση. Εξάλλου, ποτέ δεν έχω απαρνηθεί  από πού προέρχομαι κομματικά, όπως επίσης και τις πολιτικές μου καταβολές».

Συνάντηση Αβέρωφ και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη

Νωρίτερα, στις 17:00 ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε και με τον Ανδρέας Μαυρογιάννη. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 40 λεπτά, χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Στη συνέχεια ο κ. Μαυρογιάννης μετέβη στα γραφείο του Κινήματος Οικολόγων για να συζητήσουν το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ