Μιμή Ντενίση: Η ταινία, η συνεργασία με τη κόρη της και οι καταγγελίες

Μιμή Ντενίση: Η ταινία, η συνεργασία με τη κόρη της και οι καταγγελίες
Ενημερώθηκε: 06/06/21 - 13:52

Η Μιμή Ντενίση ξεκινάει γυρίσματα για την πολυαναμενόμενη ταινία που αναμένεται να «σπάσει» ταμεία «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Τα γυρίσματα θα διαρκέσουν τρεις μήνες και θα γίνουν σε Χίο, Μυτιλήνη και Αθήνα. Η σπουδαία ηθοποιός το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκε στη Χίο και πριν ξεκινήσει γυρίσματα έδωσε συνέντευξη τύπου.

Ντυμένη κομψά έφτασε σε στέκι του νησιού συνοδευόμενη από τη σύζυγο του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, Δήμητρα όπου την υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, οι δημοσιογράφοι και οι θαυμαστές της.

Ευδιάθετη και χαμογελαστή χαιρέτησε τον κόσμο που έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη τύπου και είπε δύο λόγια.

«Χαίρομαι που είμαι μαζί σας, δεν περίμενα να δω τόσο κόσμο και χαίρομαι που ασχολείστε τόσο πολύ με τη τέχνη αν και το θεωρώ φυσικό για ένα νησί με τέτοιο πολιτισμό. Αρχικά δεν ήταν στο πρόγραμμα της ταινίας να γυρίσουμε στη Χίο αλλά όταν είδα ότι τα γυρίσματά μας ήταν όλα στη Μυτιλήνη, επειδή έχω έρθει αρκετές φορές στη Χίο, είπα θα ήταν κρίμα και ντροπή σε αυτή την ταινία να μην ήταν το νησί που δέχτηκε το ’22 τους πρόσφυγες και με τη βοήθεια του δημάρχου και της περιφέρειας ήρθαμε για γυρίσματα και εδώ. Πρέπει να γίνω νονά της Χίου, όχι πρέσβειρα αλλά νονά και να διαφημίσω το νησί», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια η κυρία Ντενίση μίλησε αποκλειστικά στην Espressonews.gr και στη δημοσιογράφο Βάσω Λιόκαυτου για τη ταινία, τη συνεργασία με την κόρη της, Μαριτίνα αλλά και την αναφορά τις στις καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο.

Μετά από τρεις σεζόν που «έσπασε» πραγματικά ταμεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Πότε πήρατε αυτή την απόφαση;

«Την απόφαση αυτή την είχα πάρει εδώ και τρία χρόνια αλλά είναι μία πολύ ακριβή ταινία, ίσως η ακριβότερη ταινία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα με στόχο το εξωτερικό. Οπότε ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και να γίνουν όλες οι συνεννοήσεις, έπεσε μέσα σε αυτά και ο κορονοϊός. Έπρεπε να συνδυαστούν οι ημερομηνίες οι δικές μας, των Άγγλων ηθοποιών και των Τούρκων. Ήταν ένα πάζλ που έπρεπε να φτιαχτεί. Ευτυχώς φτάσαμε στην πραγματοποίηση και ξεκινάμε μετά από πολύ αγώνα και πολύ κόπο, το team που δουλεύουμε είμαστε πάνω από 70 άτομα και δεν μιλάω για ηθοποιούς αλλά για τους υπόλοιπους συντελεστές. Είμαστε λίγο σαν τη Σμύρνη άλλος από την Αγγλία, άλλος από την Αμερική, άλλος από την Ελλάδα και άλλος από την Τουρκία και αυτό νομίζω πως είναι ένα καλό στοιχείο γιατί αν ήταν μόνο Έλληνες μπορεί να το δούμε λίγο μονόπλευρα τα πράγματα. Η απόφασή μου ήταν να κάνουμε τα βασικά γυρίσματα στη Χίο και στη Μυτιλήνη, τα σπίτια, τα δρομάκια, το παζάρι, την αγορά της Σμύρνης γιατί και τα δύο νησιά έχουν χρώμα Μικρασίας και δεν θα μπορούσε να κάνουμε γύρισμα στην Τουρκία ένα τέτοιο θέμα τώρα όπως είναι η κατάσταση. Αν και οι Τούρκοι ηθοποιοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα και το υπόλοιπο θα γυριστεί στην Αθήνα που όπως ξέρετε έχουμε ήδη χτίσει στην προκυμαία στο Φάληρο ένα τεράστιο σκηνικό που είναι η προκυμαία της Σμύρνης και θα έχουν την ευκαιρία πρώτη φορά και οι Έλληνες, ειδικά οι Αθηναίοι αλλά και όσοι περάσουν από την Αθήνα να δουν πώς ακριβώς ήταν η αυτή η περίφημη προκυμαία της Σμύρνης. Είναι μία πολύ δύσκολη ταινία, θα πάρει τρεις μήνες το γύρισμά της.

Η παράσταση πάνω στην κρίση είχε σαρώσει και τώρα εν καιρώ κορονοϊού ο κόσμος πάλι περιμένει με ανυπομονησία την ταινία. Σας ακολουθεί πάντα κυρία Ντενίση σε ότι κάνετε.

Ναι, ναι βεβαίως. Και στο δεύτερο μέρος στο “Σμύρνη – Σαλονίκη” έχουμε ξεπεράσει με τις παραστάσεις αυτές το 1.000.000 θεατές, πράγμα σπάνιο για θέατρο.

Η ταινία όπως είπατε πρόσφατα είναι αφιερωμένη σε τρεις ανθρώπους που δεν είναι πλέον κοντά μας. Στη μητέρα σας, στον Κώστα Βουτσά που έπαιζε στην παράσταση και στην Ολυμπία Δουκάκη.

Είναι οι τρεις άνθρωποι που θα μου λείψουν από την ταινία. Η μαμά μου φυσικά υπεράνω όλων, ήταν το στήριγμά μου και ήταν όνειρό της να κάνω αυτή την ταινία για την Ελλάδα, τους Μικρασιάτες, δεν θα το ζήσει. Ελπίζω να μας προστατεύει από ψηλά και να μας στέλνει την ευχή της. Ο Κώστας που η τελευταία επαφή που είχε με το περιβάλλον ήταν όταν πήγα στο δωμάτιό του και του είπα: “Σήκω Κώστα μου πρέπει να γυρίσουμε την ταινία” και άνοιξε τα ματάκια του, που ήταν το όνειρό του να είναι σε αυτή την ταινία. Στη θέση του θα είναι ένας άλλος ηθοποιός σύμβολο ο Γιάννης Βογιάτζης, που είναι τιμή μου που θα τον έχω πλάι μου. Και η Ολυμπία Δουκάκη που πρωτοείχε την ιδέα γιατί ήταν Μικρασιάτισσα και ήθελε πάρα πολύ να γράψω και να κάνω ταινία τη Σμύρνη, η οποία έφυγε από τη ζωή δυστυχώς, πριν από ένα μήνα.

Πώς είναι η συνύπαρξη με σπουδαίους ηθοποιούς όπως η  Βανέσα Ρεντγκρέιβ; Εσείς είστε η δική μας σταρ, πώς όμως συμπεριφέρονται οι ηθοποιοί των άλλων χωρών με τεράστια καριέρα;

Οι ηθοποιοί είναι παντού ίδιοι, δεν έχουν καμία διαφορά. Όλοι έχουμε τις αγωνίες μας πάντα, όλοι έχουμε τρακ όταν ξεκινάμε κάτι, ανασφάλειες πάντα όσο διάσημοι και να είμαστε. Έτσι είναι και οι ηθοποιοί των άλλων χωρών και όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο μεγαλύτερη αγωνία έχεις.

Εγώ όταν ήμουν μικρή νόμιζα όταν γίνω μεγάλη και πετυχημένη ήλπιζα, ότι δεν θα έχω καμία αγωνία αλλά αντιθέτως όσο πιο μεγάλο κοινό έχεις και βλέπεις την αγάπη του κόσμου λες: “Θα το κάνω καλά; Θα ευχαριστηθεί ο κόσμος που έρχεται και με βλέπει”. Το ίδιο και η Βανέσα που έχει πάρει δύο Όσκαρ και λέει: “Μα θα είμαι καλή σε αυτό που είναι ελληνικό; Μα θα τα καταφέρω;”

Συνεργασία έκπληξη στην ταινία θα είναι αυτή με την κόρη σας, Μαριτίνα. Πώς προέκυψε;

Η κόρη μου επειδή είναι μεγάλο στήριγμα και η σχέση μας είναι πάρα πολύ δυνατή, δεν έχουμε αυτή τη σχέση μάνας – κόρης που έχει ανταγωνισμό. Είναι ένα παιδί πάρα πολύ καλό και πολύ υποστηρικτικό στη μαμά του όπως κι εγώ εννοείται σαν μάνα σε εκείνη. Παρόλο που σπουδάζει τουριστικά και μπορούσε να δουλέψει στην Κύπρο μου είπε: “Μαμά μια φορά γίνεται αυτή η ταινία, θα ‘ρθω και ας κάνω κάτι απλό”. Θα δουλέψει με τη Φωτεινή Δήμου που είναι η διεθνής ενδυματολόγος μας και πολύ στενή μου φίλη από την παιδική μας ηλικία. Η Μαριτίνα θα είναι βοηθός της Φωτεινής. Θα ξεθεωθεί με δυο λόγια. (γέλια).

Κυρία Ντενίση θέλω να μου πείτε δύο λόγια για τις καταγγελίες που έχουν γίνει στον καλλιτεχνικό χώρο

Δεν αφορούν μόνο τον καλλιτεχνικό χώρο, αφορούν όλους τους χώρους και χαίρομαι που βγήκαν στο φως από τον καλλιτεχνικό χώρο μήπως βγουν κι από αλλού που υπάρχουν πολύ περισσότερα και οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα που μας δίνετε εσείς οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν και ελπίζω να μπορέσουν και εκείνοι κάποια στιγμή να μιλήσουν.

 Πηγή: Espresso