Μουσικό κουτί (26/01): Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

 
Μουσικό κουτί (26/01): Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Ενημερώθηκε: 26/01/22 - 12:10

«Το μουσικό κουτί του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα» ανοίγουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην πληθωρική προσωπικότητα, τη μουσική και τη ζωή του σπουδαίου τραγουδοποιού, με καλεσμένους τον Διονύση Τσακνή, τον Γιάννη Κότσιρα και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Καλεσμένη στην εκπομπή και η Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα που μιλάει πρώτη φορά δημόσια για τον πατέρα της που «έφυγε» ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του ’19 «Το ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ Η ΨΥΧΗ είναι το κομμάτι που θυμάμαι πιο έντονα από τις συναυλίες του. Εγώ, μικρή να κάθομαι στα παρασκήνια ή στο αμάξι, να το ακούω και να βλέπω τους καπνούς από τις φωτοβολίδες στον ουρανό… Η μουσική με την οποία έχω συνδέσει τον πατέρα μου είναι η εισαγωγή από το ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ …»

«Τόσα χρόνια μια ανάσα» τα τραγούδια του Λαυρέντη, τραγούδια θυμωμένα, τρυφερά, πολιτικά και ερωτικά, ηλεκτρικά και λαϊκά Νότος, Διδυμότειχο Blues, Μικρός Τιτανικός, Σκόνη, Ένας Τούρκος στο Παρίσι... Οι φίλοι του Λαυρέντη λένε τις ιστορίες του, θυμούνται τα αστεία του, τραγουδάνε τα τραγούδια του και συγκινούνται!

«Ο φίλος μας ο Λαυρέντης, μας άφησε μια πολύ μεγάλη κληρονομιά. Πολλά σπουδαία τραγούδια που έγραψε στην σχεδόν σαραντάχρονη διαδρομή του. Ήρθε η στιγμή να τον τιμήσουμε με την αγάπη και τον θαυμασμό μας και να φωτίσουμε τον άνθρωπο που μας σημάδεψε όλους, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο» τονίζει ο Νίκος Πορτοκάλογλου και περιγράφει στιγμές που έζησαν μαζί στη μουσική παράσταση «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά» που έμελλε να είναι και η τελευταία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Διονύσης Τσακνής, το alter ego του Λαυρέντη μιλάει για την συνεργασία τους, που κράτησε δώδεκα χρόνια και τη φιλία τους που έγινε «συγγένεια» καθώς είναι ο νονός της κόρης του, Μαρίας Κλάρας

« Ήταν η προσωποποίηση της αυθεντικότητα, δεν έψαχνες για δεύτερες και τρίτες σκέψεις πίσω του, δεν καμωνόταν ποτέ κάποιον άλλον».

«Κάναμε την παραγγελιά, βάζαμε δηλ. 600 άτομα κάθε βράδυ να ψηφίζουν ποιο τραγούδι ήθελαν να πούμε και εμείς ήμασταν έτοιμοι να το παίξουμε. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα αλλά ο Λαυρέντης βρήκε τον τρόπο για να γίνει. Μοιράζαμε στον κόσμο ψηφοδέλτια, στα οποία έπρεπε να υπογράψει ποιο τραγούδι ήθελε, γινόταν καταμέτρηση στο καμαρίνι και στη συνέχεια τα τραγουδάγαμε στη σκηνή » θυμάται ο Γιάννης Κότσιρας και αναφέρεται στην γνωριμία του με τον Λαυρέντη, που ξεκίνησε το 2001 στο ΕΦΑΠΑΞ και «είναι σαν να μην τελείωσε ποτέ»!

«Κάθε φορά που τον έβλεπα να λέει τον ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ με έκανε να κλαίω..» λέει η Παυλίνα Βουλγαράκη που είχε την χαρά να βρεθεί μαζί του στη σκηνή.

«Η συναυλία του Λαυρέντη» έρχεται στο Juke Box και η Μπάντα του Μουσικού Κουτιού διασκευάζει τα τραγούδια που αγάπησε!

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ!