Αναπάντητες από την κυβέρνηση οι προκλήσεις του Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη

 
Αναπάντητες από την κυβέρνηση οι προκλήσεις του Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη

Ενημερώθηκε: 06/11/17 - 09:18

Σε εθνικιστική φιέστα μετατράπηκε η εικοσιτετράωρη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη. Και η μία πρόκληση διαδεχόταν την άλλη. Προκλήσεις που έμειναν αναπάντητες από την ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια ο κ. Τσαβούσογλου έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος με καταγωγή από το νομό Ροδόπης, μίλησε ευθέως (κατά την πάγια τακτική της χώρας του) για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, που μάλιστα -κατά τον ίδιο- αριθμεί «145.000 Τούρκους Μουσουλμάνους».

Επιπλέον, ο κος Τσαβούσογλου ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» για να πει ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης και στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Και όλες αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται – σύμφωνα πάντα με τον κο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δεν δίστασε να επιτεθεί ανοιχτά εναντίον της Ελλάδας.

Απευθυνόμενος σε Έλληνες πολίτες ισχυρίστηκε ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τους διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», η οποία «δίνει αγώνα επιβίωσης» και πρόσθεσε: «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε».

Η πραγματικότητα είναι ότι με την ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα στήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θράκη μια κανονική εθνικιστική εκστρατεία υπέρ του Ερντογάν. Ο Χακάν Τσαβούσογλου επισκέφτηκε μειονοτικούς συλλόγους που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.

Σε δύο πομακοχώρια, τα οποία επισκέφτηκε είχαν στηθεί πανό με το πρόσωπο του Ερντογάν, τα οποία έγραφαν ενδεικτικά του κλίματος και των προθέσεων συνθήματα: «Ταγίπ Ερντογάν είσαι ο ηγέτης όλων των Μουσουλμάνων», «Καλούμε στο χωριό Κένταυρος (Ketenlik) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίδα των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων κύριο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», «Συντοπίτη μας κύριε Χακάν Τσαβούσογλου καλώς ήλθατε στον Κένταυρο - στο χωριό του πολιτισμού της Δυτικής Θράκης», «Αντιπρόεδρε της μητέρας-πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας καλώς ήλθατε στον Εχίνο».

Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

Με περίσσιο θράσος, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ηγετικά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, ενώ συμβούλευσε και τη μουσουλμανική μειονότητα να ζει στο πλαίσιο της νομιμότητας. .Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετέφερε στη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης και τους χαιρετισμούς του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα ζω μια μέρα που δεν θα την ξεχάσω», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και απευθυνόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα είπε ότι πρέπει να είναι καλοί πολίτες στην Ελλάδα. «Είσαστε υποχρεωμένοι περισσότερο από όλους. Προσοχή στις υποχρεώσεις σας απέναντι σε αυτή τη χώρα. Εμείς θέλουμε να διατηρήσετε μια ζωή ως καλοί πολίτες στο κράτος της Ελλάδας, όπου ζείτε, και μετά από εσάς οι επόμενες γενιές να συνεχίσουν να ζουν σε αυτή τη χώρα ως ίσοι πολίτες. Έχετε μια σειρά από δικαιώματα μειονοτικά. Είναι καθαρό ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα. Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσετε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας να εκφράζετε τα αιτήματα και τις απαιτήσεις που έχετε από τους αρμόδιους του κράτους εδώ και όταν έρχεστε στην Τουρκία θα συνεχίζετε να αναφέρετε σε εμάς τις προσδοκίες σας. Χρέος μας είναι η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα εδώ να συνεχίσει μια ήρεμη ζωή», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι εδώ και αρκετό διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και από αυτήν έχει επηρεαστεί και η μουσουλμανική μειονότητα. «Η Τουρκία τα τελευταία 20-30 χρόνια έχει διανύσει σημαντική απόσταση και είναι έτοιμη να βοηθήσει και την Ελλάδα», είπε εκτιμώντας πως με τα βήματα που θα κάνουν μαζί Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, σύντομα η Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή την οικονομική κρίση.

Ας σημειωθεί ότι δεν έλειψαν από δίπλα του, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι δύο ψευτομούφηδες,τους οποίους δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος. Αυτοί ήταν που τον υποδέχτηκαν, ενώ στα γραφεία του ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ πραγματοποιήθηκε και επίσημη επίσκεψη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, παρά τις «κορώνες έντασης» που είχαν προηγηθεί, τον ξεπροβόδισε με όλες τις τιμές από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Αρκέστηκε στη λακωνική δήλωση: «Προέπεμψα τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας». Δεν έμεινε ασχολίαστο ότι ο υφυπουργός επέλεξε ως μεταφραστή του στις επαφές του τον μεταφραστή-υπάλληλο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής!