Ακραία πόλωση και σκληρή αντιπαράθεση για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία

 
Ακραία πόλωση και σκληρή αντιπαράθεση για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία

Ενημερώθηκε: 27/11/17 - 08:52

Στη 1 το μεσημέρι αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία». Η συζήτηση θα λάβει χαρακτήρα προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών με μετωπική σύγκρουση εφ' όλης της ύλης.

μετά από επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση

Η συζήτηση στη Βουλή που επρόκειτο να γίνει την περασμένη Πέμπτη αναβλήθηκε με αφορμή τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας του τύπου για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι για να παρευρεθεί σε δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης.

Συγκεκριμένα, η γραμμή στην οποία κινείται η κυβερνητική επιχειρηματολογία και η οποία θα αναπτυχθεί και στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, έχει ως βασικό επιχείρημα ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος τον οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «μεσάζοντα», ήταν ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, που υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία, κάτι το οποίο μάλιστα αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα.

Η δε συμφωνία δεν χάλασε – όπως υποστηρίζει η ΝΔ – επειδή η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώριζε τον «μεσάζοντα», αλλά θεωρήθηκε άγονη από την ελληνική πλευρά επειδή δεν κατατέθηκαν τα χρήματα στον ενδιάμεσο λογαριασμό.

όπως υπογραμμίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, «στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αγορά, αντισταθμιστικά, μεσάζοντες και μίζες, αλλά μια συμφωνία για πώληση υλικών η οποία θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα στο ελληνικό δημόσιο».

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν από την κυβέρνηση και στο ζήτημα της διαρροής απόρρητων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ, καθώς κρίνουν πως η αντιπολίτευση κινήθηκε με αμιγώς μικροκομματικά κίνητρα, χωρίς να αναλογιστεί ότι πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις ότι επιχειρήθηκε απόκρυψη στοιχείων, υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Πάνος Καμμένος έχει καλέσει τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών για να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα, ενώ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα έγγραφα αυτά είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να διερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Από την άλλη, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναβάλει για σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή προκαλεί αμηχανία και δυσφορία στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να τον υπερασπιστεί με θέρμη και να του παράσχει πλήρη πολιτική κάλυψη, την ώρα μάλιστα, που από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εγείρονται και ηθικού τύπου ζητήματα για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη

Η παρέμβαση-βόμβα του κ. Φίλη βρήκε σύμφωνο και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση

Ενδεικτική είναι , ο οποίος αν και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του υπουργείου Aμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας», καθώς έχει καταγγελθεί ότι συμμετέχει στους βομβαρδισμούς αμάχων στην Υεμένη και ζητεί «να ακυρωθεί η πώληση όπλων»., ο οποίος προστίθεται στα στελέχη του κόμματος που ζητούν ακύρωση της συμφωνίας, προφανώς για να προλάβουν μια κυβερνητική κρίση. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ. Καμμένου αναφέροντας (ΕΡΤ) ότι «θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις».

Β. Κικίλιας

Η Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα έδειξε τις διαθέσεις της με τις τοποθετήσεις στελεχών της () και με πεντάλεπτο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα και το οποίο αποτελεί ένα συμπυκνωμένο οδηγό για όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη ΝΔ έχουν ήδη καλλιεργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της συζήτησης, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για την κορύφωση ενός ζητήματος που η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο ανέδειξε αλλά και συντήρησε με κάθε δυνατό τρόπο. Στόχος όπως διαμηνύουν «στόχος είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια», ενώ εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δεσμευτεί ότι μόλις η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο και θα «προβλέψει» Ειδικό Δικαστήριο για τον νυν υπουργό Άμυνας.

Στη ΝΔ επιμένουν ιδιαίτερα στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου. Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί και του, καθώς και ότι ενεφανίσθη ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν σειρά επίσημων ανακοινώσεων, που αποδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Άμυνας, κάτι που σύμφωνα με τη ΝΔ, αποδεικνύει τη σχέση που υπήρχε. «Γιατί σε διακρατική συμφωνία υπάρχει μεσάζων, ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος και ποια είναι η σχέση του με τον κ. Καμμένο, σε ποιες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν από την ΝΔ.

Αλ.Τσίπρας: Η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη

«Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.

Και τούτο με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του στο πρόεδρο της Βουλής.

Τηλεοπτικό σποτ ΝΔ

Η ΝΔ για τη συζήτηση της Δευτέρας προετοίμασε ένα τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «γιατί συνεχίζει ο Τσίπρας να καλύπτει τον Καμμένο;» στο οποίο παρουσιάζει, με τη μορφή ημερολογίου, «το σκάνδαλο» όπως το αποκαλεί και παραθέτει αποσπάσματα από τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και εφημερίδες.

Ο υπουργός Αμυνας Π.Καμμένος απάντησε στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ με ανάρτηση στο twitter αναφέροντας: «Γνωρίζοντας τον εξευτελισμό που θα υποστεί ο κούλης μια ακόμη φορά τη Δευτέρα οι σπόνσορες της συμμορίας έβγαλαν 5λεπτο βίντεο. Ταινία στο Χόλιγουντ να του ετοιμάσετε δεν γλιτώνει με τίποτα από την αλήθεια στη Βουλή ο “παραδεισένιος”».