Συναγερμός για τον διαστημικό σταθμό που μπορεί να πέσει στην Ελλάδα!

 
Συναγερμός για τον διαστημικό σταθμό που μπορεί να πέσει στην Ελλάδα!

Ενημερώθηκε: 05/03/18 - 13:48

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος εκτιμά ότι ο κινεζικός διαστημικός σταθμός και πειραματικό διαστημικό εργαστήριο «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1) θα πέσει στη Γη, μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου και μάλιστα με ζώνη της πτώσης που εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η οποία μάλιστα κατονομάζεται σε σχετική αναφορά της ESA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι θα κάνουμε αν ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή στο διάστημα;

Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (

Το Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας ανέφερε σε ιστολόγιο με τις τελευταίες εκτιμήσεις του για τον χρόνο και την περιοχή πτώσης του «Τιανγκόνγκ-1» ότι «η επανείσοδος (στην ατμόσφαιρα) θα λάβει χώρα οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια (π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα κ.α.).

H επικράτεια της Ελλάδας βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος από 35 έως 42 μοίρες βόρεια περίπου, συνεπώς η χώρα μας είναι κοντύτερα στο άνω άκρο της ζώνης πιθανής πτώσης.

Όμως, εκτιμά ότι η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να πέσει στο κεφάλι κάποιου ανθρώπου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα έτος ή μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία πτώση διαστημικού «σκουπιδιού» πάνω σε άνθρωπο.

Πηγή: CMSA