Και στο... βάθος εισαγγελέας για το φιάσκο της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής;

 
Και στο... βάθος εισαγγελέας για το φιάσκο της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Ενημερώθηκε: 29/03/18 - 18:32

Με μία λακωνική ανακοίνωση λίγων γραμμών, πραγματικά αδιανόητη για μεγάλη εισηγμένη τράπεζα με χιλιάδες μικρομετόχους, η διοίκηση Φραγκιαδάκη της ΕΤΕ επιβεβαιώνει απλά το πλήρες ναυάγιο στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (που εγκαίρως πρoέβλεψε το The pressroom.gr) και δηλώνει αμέριμνα ότι… πάει για άλλα!

Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι επί εννέα ολόκληρους μήνες, κάποιοι ανεκδιήγητοι τύποι που παρίσταναν τους επενδυτές έκαναν πλάκα με το ελληνικό δημόσιο (διότι περί αυτού πρόκειται) και τώρα που φάνηκε ότι απλώς αστειεύονταν αποχωρούν χωρίς καμία απολύτως συνέπεια. Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τους... «Ελληνοαμερικάνους θείους» από το Σικάγο και τον Καναδό συνεταίρο τους, που «πλειοδότησαν» έναντι του Κινεζικού κολοσσού της Fosun χωρίς να βάλουν στο τραπέζι δεκάρα τσακιστή, το ίδιο όμως και για την διοίκηση Φραγκιαδάκη που απέτυχε ή… απέφυγε να εκτιμήσει το ρίσκο αναξιοπιστίας και άφησε να σέρνεται η υπόθεση επί εννέα μήνες, διασύροντας το κύρος της Τράπεζας και της θυγατρικής της ενώ ήταν φανερό ότι συναλλασσόταν με ανυπόληπτους!

The pressroom.gr,

διοίκηση Φραγκιαδάκη

Το τι ακριβώς συνέβη όλο το προηγούμενο διάστημα μπορείτε να το διαβάσετε στα δύο διεξοδικά ρεπορτάζ του που πρώτο διέγνωσε την σοβαρότητα της υπόθεσης, αλλά και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συστημική και μοναδική δημόσια τράπεζα της χώρας αφέθηκε εντελώς ανοχύρωτη στις διαθέσεις επιτήδειων. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι έπειτα από τα δημοσιεύματα μας, πανικόβλητη η έσπευσε να επιβεβαιώσει με διαρροή σε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα ότι… η προαναγγελθείσα απόσυρση των επίδοξων επενδυτών «δεν συνοδεύεται από κατάπτωση κάποιας εγγυητικής επιστολής», αλλά μόνο από μία αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί δυνητικά να διεκδικήσει η τράπεζα και βεβαίως δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα του… φακέλου.

Δηλαδή σε έναν διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με αντικείμενο κοντά στο ένα δις ευρώ, η Τράπεζα πήρε ως διασφάλιση λιγότερο από το 1% του τιμήματος και δεν απαίτησε εγγυητική επιστολή τουλάχιστον δεκαπλάσια η οποία θα κατέπιπτε αυτομάτως με την παρέλευση του εννιάμηνου και εφόσον διαπιστωνόταν ότι ο αγοραστής δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ούτε κατ ελάχιστον στις δεσμεύσεις του.

Και με δεδομένο ανυπαρξίας κάποιας σοβαρής διασφάλισης του deal μέσω αντισταθμιστικών εγγυήσεων, ο κ. Φραγκιαδάκης και άλλα ανώτατα στελέχη, όπως ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, Παύλος Μυλωνάς, ο chief risk officer Iωάννης Βαγιονίτης καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας, άφησαν να εξαντληθεί ολόκληρο το εννιάμηνο της αρχικής προθεσμίας, με τους υποψήφιους επενδυτές να αλληλομηνύονται και να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

τις ευθύνες για το ναυάγιο με την EXIN

Επειδή λοιπόν όλα αυτά δεν είναι καθόλου λογικά και δεν μπορεί να συμβαίνουν γιατί συνιστούν βαρύτατες υπηρεσιακές αμέλειες, είναι προφανές ότι κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο η διοίκηση της Εθνικής δεν θέλει να εξηγήσει. Το γεγονός ότι σπεύδει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο… επιλαχόντα του διαγωνισμού δεν αναιρεί κατά κανένα τρόπο και το γεγονός ότι χάθηκαν εννέα ολόκληροι μήνες, χωρίς η Τράπεζα, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, να έχει διασφαλίσει εύλογη (για το μέγεθος της εξαγοράς) αποζημίωση σε περίπτωση αθέτησης δεσμεύσεων από την πλευρά του αγοραστή.

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την παράλειψη αυτή «ασύλληπτη» για τέτοιου είδους deals και εξέφραζαν στο the Pressroom.gr την βεβαιότητα ότι κάτι άλλο εκκρεμεί και απλώς η Τράπεζα δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πώς ακόμη και αν υπήρξαν πολιτικές πιέσεις προς τον κ. Φραγκιαδάκη για την επιλογή των
Ελληνοαμερικάνων και όχι των Κινέζων, είναι αδιανόητο να μην έχει λάβει αντισταθμιστικές εγγυήσεις, ώστε να αποζημιωθεί η Τράπεζα.

«Στην Αμερική αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, τα τραπεζικά στελέχη θα ήταν ήδη με συνοδεία και… βραχιόλια», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διοίκηση της ΕΤΕ είναι υποχρεωμένη να παράσχει περαιτέρω εξηγήσεις για την δομή του deal και τις διασφαλίσεις που έλαβε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τους χιλιάδες μικρομετόχους της, αλλά και στους κανόνες ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση πρέπει να απαιτήσουν περαιτέρω διευκρινήσεις για την ύπαρξη ή όχι εγγυητικής και άλλων νομικών διασφαλίσεων αρμόδια εποπτικά όργανα όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γιατί σε δεύτερη φάση και αν συνεχιστεί η παράδοξη και αντιδεοντολογική σιωπή της διοίκησης θα επιληφθούν πιθανότατα άλλες αρχές αρμόδιες για αδικήματα απιστίας κατά του δημοσίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

Επίσημο το «ναυάγιο» πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ΕΧΙΝ

Φραγκιαδάκης τέλος από την Εθνική Τράπεζα

Βαριές ευθύνες για το ναυάγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Νίκος Νικολόπουλος: Το «φιάσκο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής;