Βάσεις 2016: Άνοδος ιατρικών σχολών. Μικρές μεταβολές σε πολυτεχνικές σχολές και νομική. Πτώση της βάσης για πολλές πολλές σχολές. Ιστορικό χαμηλό για Παιδαγωγικές

 
Βάσεις 2016: Άνοδος ιατρικών σχολών. Μικρές μεταβολές σε πολυτεχνικές σχολές και νομική. Πτώση της βάσης για πολλές πολλές σχολές. Ιστορικό χαμηλό για Παιδαγωγικές

Ενημερώθηκε: 06/07/16 - 12:59

Όπως προκύπτει από τα τελικά στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας «τρελή πορεία» που θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού.

Στις ιατρικές σχολές, οι φετινοί εισακτέοι θα είναι συνολικά 1.055. Αυτό σημαίνει ότι η βάση της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια (Αθήνα Θεσσαλονίκη πάνω από 19.000) και άρα θα έχουμε άνοδο βάσεων σε σύγκριση με πέρυσι που η Ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούσε 18.174 μόρια. Αυτό, δεδομένου ότι στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας οι υποψήφιοι που έπιασαν πάνω από τα μόρια αυτά είναι συνολικά 1.422 άτομα (462 πάνω από 19.000) και καθώς στη συντριπτική του πλειονότητα οι αριστούχοι του 3ου Πεδίου δηλώνουν ιατρικές σχολές στις πρώτες του προτιμήσεις, θα καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις των ιατρικών και θα περισσέψουν 367 για τις άλλες υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Αντίστοιχα οι νομικές σχολές, τις οποίες προτιμούν επίσης κατά συντριπτική πλειοψηφία οι αριστούχοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, προσφέρουν φέτος συνολικά 1.220 θέσεις. Δεδομένου ότι 1.786 υποψήφιοι έπιασαν πάνω από 17.500 μόρια στο 1ο Πεδίο, μπορεί κανείς με βεβαιότητα να συμπεράνει ότι από εκεί θα ξεκινά και η βάση τους. Συνεπώς επιβεβαιώνονται οι μικροδιαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι που η Νομική Κομοτηνής «άνοιγε» με 17.546 μόρια.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα πιάσουν... πάτο και θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά όπως για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Τέλος πτώση των βάσεων θα έχουμε σε Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές σχολές και πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων ενώ οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Όπως και να έχει, για όσα παιδιά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους, μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι τι θέλουν να σπουδάσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πανελλήνιες 2016: «Κρυφοί» παράγοντες στα στατιστικά των βαθμών για τις Βάσεις

Βάσεις 2016: Δείτε που διαμορφώνονται για τις δημοφιλείς σχολές