Euroleague: Η απόφαση για την ένσταση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ

 
Euroleague: Η απόφαση για την ένσταση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ

Ενημερώθηκε: 23/12/18 - 22:50

H Euroleague πήρε θέση σχετικά με τα 13" που χάθηκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο του αγώνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με την Αρμάνι και στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξηγεί γιατί έτρεξε... σωστά το χρονόμετρο.

Η θέση της κορυφαίας ευρωπαϊκής λίγκας ξεκινά με το Άρθρο 49,2 των κανόνων της FIBA και τονίζει πως το ρολόι δεν έπρεπε να σταματήσει, καθώς το δίποντο του Καλάθη σημειώθηκε 2:01" πριν το τέλος. Ο κανονισμός αναφέρει πως το χρονόμετρο σταματά μόνο σε περίπτωση που το καλάθι σημειωθεί στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου ή της παράτασης.

Ωστόσο, αυτό που προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός πως η διοργάνωση... νομιμοποιεί το παράλογο. Το λάθος του διαιτητή να μην σφυρίξει για να σταματήσει το παιχνίδι -όπως έπρεπε- καλύπτεται από την Euroleague και από τους κανονισμούς, ενώ ουσιαστικά «εξηγεί» και τα 13" που χάθηκαν ενώ δεν... έπρεπε να χαθούν.

Στη συνέχεια, η Euroleague στέκεται στα δευτερόλεπτα που κύλησαν μετά το καλάθι και αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Επομένως, το ρολόι του παιχνιδιού συνέχισε να τρέχει προς τα κάτω, δεδομένου ότι η μπάλα πέρασε εξ ολοκλήρου από το καλάθι με 2:01 αριστερά στο ρολόι του παιχνιδιού. Η μπάλα έπειτα χτύπησε στους Θανάση Αντεκουντούμπο και Νικ Καλάθη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ Αθηνών. Ο Τζεφ Μπρουκς της Ολίμπια Μιλάνο ήταν τοποθετημένος πίσω από την τελική γραμμή έτοιμη να επαναφέρει την μπάλα ωστόσο, αυτή κύλησε μακριά από αυτόν. Έτσι, ο διαιτητής πήρε την μπάλα επάνω. Σύμφωνα με το Άρθρο 17.3.3. των επίσημων κανόνων μπάσκετ της FIBA ​​2018:

"Όταν το ρολόι του παιχνιδιού δείχνει δύο λεπτά ή λιγότερα, ο διαιτητές πρέπει να κάνει σήμα στους παίκτες πριν γίνει η επαναφορά στο παρκέ".

Εάν ένας αμυντικός παίκτης:
Μετακινεί οποιοδήποτε μέρος του σώματος του πάνω από τη γραμμή οριοθέτησης για να παρεμποδίσει την επαναφορά, ή βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 1 μ. Από τον παίκτη που κάνειτ την επαναφορά, όταν ο χώρος εισόδου έχει απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, αποτελεί παραβίαση και οδηγεί σε τεχνικό φάουλ".

Ως εκ τούτου, ο διαιτητής σωστά έκανε το σήμα και έδωσε την μπάλα στον Μπρουκς για την επαναφορά. Η καταμέτρηση των πέντε δευτερολέπτων ξεκίνησε όταν η μπάλα ήταν στην διάθεση του παίκτη, με 1:51" να απομένουν για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Η μπάλα πέρασε στον Κέρτις Τζέρελς της Ολίμπια Μιλάνο με 1:50" στο χρονόμετρο».

Συνεχίζοντας, η Euroleague αναλύει τις κινήσεις του διαιτητή και τονίζει πως σωστά σταμάτησε το ματς 1:48" πριν το τέλος, καθώς ο υπεύθυνος της αναμέτρησης έκρινε σωστό να διακόψει την ροή του χρονομέτρου. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή της λίγκας «δικαιολογεί» και την κίνηση των διαιτητών να δουν την φάση στο instant replay και να μην «επιστρέψουν» τα δευτερόλεπτα που κύλησαν, καθώς η ανακοίνωση τονίζει πως «μετά το instant replay, οι διαιτητές δεν είδαν πως υπήρξαν σφάλματα ή δυσλειτουργίες με το χρονόμετρο. Έτσι, το παιχνίδι συνεχίστηκε σωστά με επαναφορά του Μίτσοφ από την πλάγια γραμμή, με 1:48" για το τέλος του ματς και 22" κατοχής για την Ολίμπια Μιλάνο».