Νέα δεδομένα από την ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 - Θα επηρεάσει το Κυπριακό και πώς;

 
Νέα δεδομένα από την ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 - Θα επηρεάσει το Κυπριακό και πώς;

Ενημερώθηκε: 01/03/19 - 10:20

Νέα δεδομένα δημιουργεί η μεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο σε οικονομικό όσο και συνολικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Με υπολογιζόμενη αξία μεταξύ $30 δισ. και $40 δισ. και μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, είναι σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum, το περιεχόμενο του «Γλαύκου».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε σχέση με τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το νησί μας για τα επόμενα 200 χρόνια. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία.

Κύπρο

Η ExxonMobil, όχι μόνο μένει στην για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, ο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Από την άλλη, ήδη ο γερμανικός Τύπος θέτει το ερώτημα να αυτό θα επηρεάσει την επίλυση του Κυπριακού και επισημαίνει την «αναστάτωση που θα μπορούσε να προέλθει από την Τουρκία που αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων.

Τουρκία

Από τη δική της μεριά, η - που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η περιοχή έχει κεντρικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικών της ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών - ξεκαθαρίζει ότι δε θα επιτρέψει τετελεσμένα και συνεργασίες που θα την αφήνουν θεατή. Θέλει να έχει λόγο τόσο στις έρευνες όσο και στην εκμετάλλευση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες, τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαν παλιότερες τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και του "τουρκοκυπριακού λαού"».

αντίστοιχα μηνύματα στέλνει και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται στις 8 Μάρτη

Αλλωστε, , με μονάδες και μέσα που την καθιστούν - σύμφωνα με την τουρκική πλευρά - τη μεγαλύτερη που έκανε ποτέ η Τουρκία. Καθόλου τυχαία η διεξαγωγή της αφορά και τις «τρεις θάλασσες» (Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος), με σενάρια όπως απόβαση σε εχθρική δύναμη.

Αλλωστε, συνολικά οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις για τα ευρήματα στο «οικόπεδο» 10 προμηνύουν νέα όξυνση των επίσημων αλλά και παρασκηνιακών διεργασιών, με εμπλοκή και της λύσης του Κυπριακού.

Εκ μέρους του (κυβερνώντος) κόμματος ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού είπε πως «η συγκεκριμένη ανακάλυψη και ο συγκεκριμένος πλούτος της περιοχής (...) θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας τόνισε ότι η σημασία της ανακάλυψης είναι μεγάλη «γιατί συνεχίζει η Κύπρος να είναι μέσα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Ο Μορφάκης Σολομωνίδης, στέλεχος της ΕΔΕΚ, μίλησε για τα «πλεονεκτήματα» που ενισχύονται για την κυπριακή πλευρά, ενώ ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος «πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ΕΕ», χαιρετίζοντας την «προσήλωση της "ExxonMobil"» στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, τόνισε ότι πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων «με βάση γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας».