Προειδοποίση του αμερικανού πρέσβη για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα

 
Προειδοποίση του αμερικανού πρέσβη για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 06/03/19 - 11:43

Την προειδοποίηση ότι οι ελληνικοί θεσμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο ρωσικών παρεμβάσεων στις επερχόμενες εκλογές έκανε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 και τον Νικόλα Βαφειάδη, ο Τζέφρι Πάιατ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο απόπειρας ανάμειξης και στις ελληνικές εκλογές. Όπως λέει «έχουμε δει αποδείξεις αυτού του είδους περί χειραγώγησης των πληροφοριών. Για παράδειγμα, τις ρωσικές προσπάθειες περί την Ορθόδοξη Εκκλησία, τις προσπάθειες να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη», σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει δει αποδείξεις προσπάθειας ανάμιξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από τις δηλώσεις του στον ANT1, ο κ. Πάιατ δεν φάνηκε να λέει ότι υπάρχουν απτές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για ρωσικές παρεμβάσεις στο προεκλογικό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης μίας από τις σημαντικότερες αμερικανικές δεξαμενές σκέψης, το «Ατλαντικό Συμβούλιο», το οποίο επέλεξε την Αθήνα ως έναν από τους σταθμούς της καμπάνιας κατά των επιθέσεων παραπληροφόρησης «DISINFO», που έχει στόχο να αφυπνίσει κοινή γνώμη και θεσμούς.

«Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας κι ο ελεύθερος Τύπος της Ελλάδας, που είναι αρκετά ισχυροί, να μπορέσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αντιδράσουν κατάλληλα», υπογραμμίζει ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση.

Την Παρασκευή, στο Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης είχε δηλώσει πως έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της θητείας του σε προσπάθειες αντιμετώπισης της «κακόβουλης» ρωσικής επιρροής, ειδικά στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το Ατλαντικό Συμβούλιο θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν επιθέσεις παραπληροφόρησης στη διάρκεια των ευρωεκλογών, αλλά και των ελληνικών εκλογών. «Μοναδικό τείχος προστασίας είναι η συνειδητοποίηση των κινδύνων», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Ντέιμον Γουίλσον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «οι εκλογές είναι στόχος. Είναι στόχος ξένων κατασκοπικών επιχειρήσεων. Το έχουμε δει συστηματικά από τη Ρωσία και σε κάποιο βαθμό από το Ιράν, σε κάποιες περιπτώσεις και από την Κίνα».

Την ίδια ώρα, στον κίνδυνο επιθέσεων παραπληροφόρησης ενόψει των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι «υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν ανοικτά ή μυστικά να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων, όπως έγινε με το Brexit και σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε όλη την Ευρώπη».

Οι Αμερικανοί δηλώνουν έτοιμοι να συνεργασθούν στενά με την Ευρώπη για να υποχρεώσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλουν στην αποκάλυψη των οργανωμένων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης και ανάμιξης στις εκλογές ξένων χωρών.

Σύγχυση αρχικά με το ακριβές περιεχόμενο της δήλωσης του Τζέφρι Πάιατ

Πάντως, αρχικά, σύγχυση προκλήθηκε από το τι ακριβώς είπε ο αμερικανός πρέσβης στις δηλώσεις, καθώς στη μετάφραση εμφανίστηκε να λέει ότι: «Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών για να αναμειχθουν στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας»:

Όλη η δήλωση του έχει ως εξής:

«Όπως είπα, όλες οι ανοιχτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία. Το μάθαμε αυτό με τον σκληρό τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις προεδρικές μας εκλογές. Έχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους της χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα. Έχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. ΔΕΝ μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών για να αναμειχθουν στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας αλλά ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης απόψε είναι να ευαισθητοποιήσει, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος της Ελλάδας – που είναι όλοι αρκετά ισχυροί – να είστε προσεκτικοί και να είστε σε θέση να απαντήσετε».

Δείτε και την ερώτηση και την απάντηση στα αγγλικά:

Ερ: Ambassador Pyatt, are you worried we might have a disinformation campaign in Greece as the Euroelections, local elections, and political elections come close?

Απ: As I said, all of our open societies are vulnerable to these new tools. We learned this the hard way in the United States during our presidential election. We’ve seen evidence of this kind of manipulation of information in Greece. We’ve seen Russian efforts in the Church, the efforts to undermine the role of the Ecumenical Patriarch. I cannot tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections, but the purpose of this event tonight is to raise awareness so that Greece’s democratic institutions, Greece’s free press — which are all quite strong — can be alert and able to respond.