Πιέστηκε η ΕΕ και από θεατής δίνει ηχηρή απάντηση στην Τουρκία

 
Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και κωλυσιεργία, έρχεται τελική διατύπωση για το θέμα της προκλητικής Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπό την πίεση της Κύπρου

Ενημερώθηκε: 20/06/19 - 23:30

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, πλησιάζει η ώρα της τελικής διατύπωσης για το θέμα της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο των "28" η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Θεατής η ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν: Θα παρακολουθούμε!

Μετά από πίεση, η Κυπριακή πλευρά ζήτησε το κείμενο συμπερασμάτων να γίνει περισσότερο «σκληρό». Οι ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί παρά τις προειδοποιήσεις.

Οργισμένη αντίδραση Άγκυρας: Η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή

Η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε στην πραγματικότητα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών, υποστηρίζοντας την πρόσκληση στην Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβληθούν επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται στα συμπεράσματα, που το απομακρύνουν προσωρινά από τον ρόλο του θεατή.