Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Ποιοι απεργούν - Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Ποιοι απεργούν - Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις  - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ενημερώθηκε: 03/10/19 - 07:53

Απεργία: Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αποφάσεις που έλαβαν μεγάλα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες εργαζομένων σε όλη τη χώρα, ενώ λόγω της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αναμένονται σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.

πολυνομοσχέδιο

Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι η αντίθεση των συνδικάτων στις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό . Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας για σήμερα από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

ΓΣΕΕ

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η ζητεί να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις «εδώ και τώρα», καθώς -όπως επισημαίνει- «περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας». Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Ποιοι απεργούν

Στη σημερινή εικοσιτετράωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. σήμερα έως και τις 06.00 π.μ. αύριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Τραπεζοϋπάλληλοι: Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για σήμερα Τετάρτη αποφάσισαν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Εκπαιδευτικοί: Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έχουν ανακοινώσει ότι θα πάρουν μέρος η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αλλά και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Γιατροί: Στάση εργασίας από τις 10.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων θα συμμετέχει στην κινητοποίηση με πεντάωρη στάση εργασίας (10.00 - 15.00) ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που, όπως επισημαίνει, «περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται σήμερα και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη έπειτα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Με ανακοίνωσή του το ΕΚΘ καλεί όλα τα σωματεία-μέλη του και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, η ΟΛΜΕ κήρυξε στις 4 Οκτωβρίου στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις κινητοποιήσεις της 4ης Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι ( ΔΟΕ) διεκδικώντας «την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού ».

«Χειρόφρενο» στα μέσα μεταφοράς

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα:

.

- Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

- Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

λ

- Τα εωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν αύριο από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.

- Το τραμ θα λειτουργήσει από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Επιπλέον, χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις κινητοποιήσεις.

Πλοία

Δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, έπειτα από απόφαση τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.