"Όχι" σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση

 
zaev_rama

Ενημερώθηκε: 15/10/19 - 19:54

"Όχι" σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση - Η Γαλλία παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαική Ένωση.

Η Γαλλία μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των κρατών παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις της Γερμανίας ότι η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να διακυβεύεται.

«Δεν είμαστε σε θέση σήμερα να στηρίξουμε αυτό που έχουμε επανειλημμένως υποσχεθεί ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Michael Roth από την πλευρά του σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

Συγγνώμη ζητά ο Χαν

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι «ημέρα δόξας για την Ευρώπη», ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες των δύο βαλκανικών κρατών.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών – μελών, σύμφωνα με τον Χαν, ήταν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των συζητήσεων, αυτή δεν πέρασε.

Ο Χαν δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κράτη, ενώ η σκυτάλη περνάει αυτή τη στιγμή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συζητήσουν το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έκαναν ό,τι έπρεπε, εμείς όχι» συμπλήρωσε απογοητευμένος ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι η χώρα που είχε εκφράσει την πιο σθεναρή αντίθεση, με τον Εμανουέλ Μακρόν να θέτει ζητήματα διαφθοράς για την Αλβανία, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία είχε επικεντρώσει την κριτική του σε ζητήματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

https://www.bloomberg

https://www.efsyn.gr

Με πληροφορίες από το ,