Παναγιωτόπουλος: Όλα τα σενάρια θα εξεταστούν αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας

 
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα σενάρια θα εξεταστούν αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας

Ενημερώθηκε: 17/01/20 - 04:10

Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, τότε θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας χθες το βράδυ (16/01) μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όμως έσπευσε να τονίσει ότι «δεν είμαστε πολεμοχαρείς».

Ερωτηθείς για την πιθανή αντίδραση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο εμφάνισης τουρκικού πλοίου νότια της Κρήτης, ο υπουργός Άμυνας είπε: «Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα, ασφαλώς έτσι είναι, και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Ο πρωθυπουργός είπε -και με καλύπτει απόλυτα αυτό- πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, το "ό,τι χρειαστεί" σημαίνει όλα τα σενάρια. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Είμαστε πολεμοχαρείς και θα πάμε σε μια στρατιωτική αναμέτρηση; Ασφαλώς δεν είμαστε πολεμοχαρείς, δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως αν χρειαστεί, θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Εκπέμπουμε αυτό το μήνυμα με την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να το εκπέμψουμε και το εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση».

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τουλάχιστον οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη δείχνουν ότι έχει μια τάση να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες καλής γειτονίας και να διέπεται μόνο από τον νόμο του ισχυρού, από την προβολή της ισχύος. Απέναντι, λοιπόν, στην ισχύ είναι η αποτροπή».

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» και τόνισε ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει και το ΝΑΤΟ με την Αθήνα να ζητά μέτρα για την τουρκική προκλητικότητα.

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν κινείται με πανικό λόγω της Τουρκίας, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα ως το εξοπλιστικό πρόγραμμα.