Ελληνοτουρκικά: Διεργασίες διαλόγου με φόντο το συγκρουσιακό σκηνικό

 
Ελληνοτουρκικά: Διεργασίες διαλόγου με φόντο το συγκρουσιακό σκηνικό

Ενημερώθηκε: 15/09/20 - 13:46

Με φόντο το συγκρουσιακό σκηνικό και τη διπλή αντιφατική ρητορική και πρακτική της Τουρκίας κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα οι διεργασίες για την έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται μια νέα τριμερής με τη συμμετοχή εκπροσώπου και του Βερολίνου και υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και εντός δύο εβδομάδων.

«Η τελευταία κίνηση της Τουρκίας για διακοπή της σεισμικής εξερεύνησης στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα προς τον διάλογο», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ζ. Μπορέλ επανέλαβε τα λόγια «συμπάθειας» για την Ελλάδα και την Κύπρο -που κάποτε όμως πρέπει να μεταφραστούν και σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας- σημειώνοντας πως «η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για την επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε δε την προσήλωσή του στην προώθηση του ελληνοτουρκικού «διαλόγου». «Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου για να δημιουργήσω χώρο για διάλογο με την Τουρκία για τα ευρύτερα ζητήματα που διακυβεύονται, όσο δύσκολο κι αν είναι δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας», τόνισε.

«Διάλογο» συστήνουν οι ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία και την Ελλάδα να επικεντρωθούν σε μια «διπλωματική λύση» για τις θαλάσσιες ζώνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ' αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Μ. Πομπέο στον γαλλικό ραδιοσταθμό «France Inter».

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε, αν και αυτού του είδους οι παρεμβάσεις είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, καθώς βάζουν στο «χειρουργικό» τραπέζι τα κυριαρχικά δικαιώματα και αναπόφευκτα υποδαυλίζουν νέες εντάσεις.

Σήμερα συνάντηση στο ΝΑΤΟ

Η έντονη κινητικότητα επιβεβαιώνεται και από το ταξίδι-«αστραπή» του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο και βέβαια από την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για «τεχνικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε Συμμαχίας, με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής «συνοχής».

ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Σήμερα, αναμένεται. Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν οι πρώτες απόψεις για τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο γγ του ΝΑΤΟ και αφορούν και τη δημιουργία «μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές αν έχουμε απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία

Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι στην περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτήν την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο –όπως συμπλήρωσε- η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή. Επέμεινε εξάλλου πως για την Ελλάδα, τέλος των προκλήσεων σημαίνει αρχή των συζητήσεων. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής (σ.σ. από την Τουρκία), είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» συμπλήρωσε.