Ο Μπάιντεν «πάγωσε» τις πωλήσεις όπλων σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

 
Ο Μπάιντεν «πάγωσε» τις πωλήσεις όπλων σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Ενημερώθηκε: 28/01/21 - 13:41

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», το οποίο επικαλείται δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου η νέα αμερικανική κυβέρνηση πάγωσε, προσωρινά, την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και την πώληση κατευθυνόμενων βομβών (smart bombs) στη Σαουδική Αραβία.

«Το υπουργείο παγώνει προσωρινά την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών καθώς και άλλων έτσι ώστε η νέα διοίκηση του Μπάιντεν να έχει την ευκαιρία να προσδιορίσει εάν πληρούν τους τρέχοντες στόχους των ΗΠΑ» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα στο Bloomberg. Αν και ο αξιωματούχος χαρακτήρισε το πάγωμα των συμφωνιών ως υπόθεση ρουτίνας, δεν μπορούσε να πει με σαφήνεια πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό προσωρινό μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η διοίκηση του Μπάιντεν θα ήταν πιθανότατα απρόθυμη να ακυρώσει την συμφωνία με τα ΗΑΕ αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία που έγινε μεταξύ των εμιράτων και του Ισραήλ. Ένα επίτευγμα της διοίκησης του Τραμπ που επαινέθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα ΗΑΕ με τις ΗΠΑ αφορά την προμήθεια 50 F-35A Lightning II έναντι $ 10,4 δισεκατομμυρίων, 18 MQ-9B SkyGuardian έναντι $ 2,97 δισεκατομμυρίων και βλημάτων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους έναντι $ 10 δισεκατομμυρίων. Η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, αφορά την πώληση 3.000 κατευθυνόμενων βομβών GBU-39 Small Diameter Bomb I, έναντι του ποσού των $ 290 εκατομμυρίων, μέσω προγράμματος FMS (Foreign Military Sales).