Κατεχόμενα: Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

 
Κατεχόμενα: Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

Ενημερώθηκε: 20/07/21 - 11:42

Το σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο των ομιλιών για τους «εορτασμούς» της εισβολής». Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ γνωστοποίησε ότι θα εφαρμοστεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, οδηγώντας σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα.

Παράλληλα οι Τούρκοι προκαλούν, με τα τουρκικά F16 να σχηματίζουν τη σημαία της Τουρκίας στον ουρανό της Λευκωσίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του θέλησε να περάσει την θέση ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ε/κ πλευρά, ασκώντας κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Επιτέθηκε δε και στην Ευρωπαική Ένωση, «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα κατεχόμενα, ενώ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό.

Στράφηκε δε ευθέως και κατά Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα», και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε.

Eρντογάν: Πλέον δεν υπάρχει Βορράς-Νότος στην Κύπρο, αλλά τουρκοκυπριακό κράτος

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Παράλληλα, ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

Στις 9 το πρωί ξεκίνησε η παρέλαση της ντροπής στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου θα λάβει χώρα και μία μεγαλειώδης επίδειξη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Πρώτα απ' όλα, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΤΔΒΚ. Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία σήμερα για διπλή γιορτή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μαζικά εγκαίνια σήμερα», είπε.

Αντιδράσεις τουρκικής αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Ερντογάν

Στο μεταξύ, στο επίπεδο του χλευασμού φτάνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για κατασκευή νέου προεδρικού μεγάρου, κοινοβουλίου και εθνικού κήπου στα Κατεχόμενα.

Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) τόνισε ότι «ο Τ/Κ λαός δεν έχει ανάγκη από παλάτια, αλλά από ευημερούσα οικονομία», ενώ αντίστοιχα εκπρόσωπος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (İYİ) αναρωτήθηκε αν «το καλό νέο ήταν να πνιγεί στο μπετόν η Λευκωσία;».

Πηγή: Με πληροφορίες από Φιλελευθερο και sigmalive.com