Οι εκλογές στην Ιεραρχία και οι ίντριγκες

 
Οι εκλογές στην Ιεραρχία και οι ίντριγκες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενημερώθηκε: 31/08/21 - 19:40

Όσο πλησιάζουμε προς τον Οκτώβριο και τη συνεδρίαση της Συνόδου στην οποία θα κυριαρχήσουν οι εκλογές στις μητροπόλεις Λαγκαδά, Κιλκισίου, Καστορίας και ( εκτός απροόπτου) Περιστερίου κορυφώνονται οι υπόγειες διεργασίες και οι ίντριγκες γύρω από την προώθηση προσώπων.

Δέκτης των αιτημάτων για τη στήριξη συγκεκριμένων ατόμων είναι ο αρχιεπίσκοπος ο οποίος αν και δηλώνει αμέτοχος δίνει υποσχέσεις και επικοινωνεί με ιεράρχες οι οποίοι τον επηρεάζουν.

Εκτός όμως του κ. Ιερώνυμου πόλεμος έχει ξεσπάσει στα «περιβάλλοντα» των ακέφαλων μητροπόλεων για να αναδείξουν ο καθένας τον δικό του με κριτήρια που έχουν να κάνουν με την τοπική κοινωνία.

Μεγάλο παιχνίδι φαίνεται πως γίνεται γύρω από την εκλογή στη μητρόπολη Περιστερίου. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθούν δύο νέες μητροπόλεις αλλά στην πορεία αυτή εγκαταλείφθηκε.

Αυτή τη στιγμή τη θέση του νέου μητροπολίτη διεκδικούν ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης με αποδεδειγμένο έργο. Πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα που έχει συμβάλλει αρκετά στην εξωστρέφεια της Εκκλησίας.

Κάποιοι θέλουν να προωθήσουν τον Γενικό Διευθυντή των Οικονομικών της Εκκλησίας, π. Νικόδημο Φαρμάκη που έχει φορτωθεί τα περιουσιακά της Εκκλησίας σε μια δύσκολη περίοδο.

Για το Περιστέρι φέρεται να ενδιαφέρεται ο πρωτοσύγκελλος του Μεσσηνίας π. Φίλιππος Χαμαργιάς τον οποίο προωθεί και το μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Στην Καστοριά ακούγονται τα ονόματα των: Καλλίνικου Γεωργάτου, πρωτοσύγκελλο στη μητρόπολη Ναυπάκτου τον οποίο προωθεί ο κ. Ιερόθεος Ναυπάκτου, του κοζανιώτη καθηγητή π. Γρηγόριου Παπαθωμά και του Πρωτοσύγκελλου της Κοζάνης π. Χριστοφόρο.

Για την μητρόπολη Λαγκαδά φαβορί θεωρείται ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που στηρίζουν κυρίως οι Χριστοδουλικοί, ο π. Πλάτωνας Κρικρής από την Ι. Σύνοδο, και ο π. Σπυρίδωνας Κατραμάδος .Ο κ.Θεόκλητος είναι από τα πρόσωπα τα οποία έχουν προσβάσεις στην Ιεραρχία και την εκτίμηση των Χριστοδουλικών καθώς ήταν αυτός που θυσιάστηκε σε περιόδους που το κλίμα δεν ήταν καλό για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

Για το Κιλκίς ο π. Βαρθολομαίος Αντωνίου ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιάκωβος Αθανασίου, Κιλκίς και ο Κιλκισιώτης π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, είναι τα πρόσωπα που θα προωθηθούν .