Πόλεμος στην Ουκρανία - 77η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

 
Πόλεμος στην Ουκρανία - 77η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

Ενημερώθηκε: 11/05/22 - 08:26

Πόλεμος στην Ουκρανία - 77η ημέρα: Ο πόλεμος, που οδεύει στην 11η εβδομάδα του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, εκ των οποίων κάπου 1.000 σκοτώθηκαν μόνο στη Μαριούπολη. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων όμως πιθανότατα είναι πολύ βαρύτερος, δεδομένου πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε ολοκληρωμένη καταγραφή τους εν μέσω εχθροπραξιών.

-- Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η σύρραξη ξερίζωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατ. άνθρωποι έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

-- Η Μόσχα διατείνεται πως οι αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

-- Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στην Οδησσό και στο Αζοφστάλ, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν περίπου 1.000 μαχητές και 100 άμαχοι.

-- Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για μακροχρόνια σύγκρουση.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης το πακέτο-μαμούθ ύψους σχεδόν 40 δισεκ. δολαρίων

-- που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν για χορήγηση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

-- Η Λευκορωσία αναπτύσσει ομάδες ειδικών δυνάμεων σε τρία σημεία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στους Ρώσους εισβολείς.

-- Δεκάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί φθάνουν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων.

-- Η επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου «συνιστά» την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

-- Η Ουκρανία διέκοψε τη λειτουργία ενός αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου προς στην Ευρώπη.

-- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύνοδος των ΥΠΕΞ το θέμα αν δεν υπάρξει συμφωνία, δηλώνει ο Μπορέλ.