Κρίσιμες και με ελληνικό ενδιαφέρον οι αυριανές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - Τα πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον

 
USA ELECTIONS

Ενημερώθηκε: 07/11/22 - 14:44

Κρίσιμες και με ελληνικό ενδιαφέρον οι αυριανές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ καθώς στο κύμα των αλλαγών που θα πυροδοτήσει τυχόν αλλαγή σκυτάλης στο Κογκρέσο περιλαμβάνονται και οι προεδρίες όλων των επιμέρους επιτροπών, χωρίς να εξαιρείται, σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών, η αντικατάσταση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Εμπνευστής νομοθετικών τροπολογιών που εκβάλλουν υπέρ των ελληνικών θέσεων ο γερουσιαστής Μενέντεζ, λογίζεται ως μία από τις πλέον ισχυρές προσωπικότητες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο διαμορφώνοντας καταλυτικά επιμέρους πολιτικές.

Αν οι Ρεμπουπλικάνοι κερδίσουν τη Γερουσία, πιθανότερος διάδοχός του Μενέντεζ θα είναι ο επικεφαλής της μειοψηφίας σήμερα, γερουσιαστής Τζιμ Ρις, ο οποίος φημίζεται για τη «ρεαλιστική προσέγγισή του» στις διεθνείς σχέσεις.

Παρότι πιθανή απομάκρυνση του Μενέντεζ από την προεδρία δεν αποκλείεται να ανακουφίσει την Αγκυρα, ιδίως αν την είσοδό τους στο νέο Κογκρέσο εξασφαλίσουν και ορισμένοι γερουσιαστές του κλίματος Τραμπ, η διακομματική ψήφιση του νομοσχεδίου East Med Act από την ίδια επιτροπή συνιστά σοβαρή παρακαταθήκη για τη μετά την 8η Νοεμβρίου εποχή, όπως υπογραμμίζουν έμπειροι αναλυτές.

Η αγωνία στους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές

Παρά το διακομματικό κλίμα, η αγωνία στους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές παραμένει διάχυτη αναφορικά με το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας την επομένη των εκλογών, όπως αναδύεται από την επιστολή που απέστειλε στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας ο βουλευτής Κρις Πάπας ζητώντας να διατηρηθεί η τροπολογία του για τα F-16 (που είχε εγκριθεί το καλοκαίρι από την ολομέλεια της Βουλής) στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον

Τα πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον και τη μάχη που δίνουν να εκλεγούν παρουσιάζει η «Καθημερινή»

Τζον Φέτερμαν

Ενας εκ των υποψηφίων που θα καθορίσουν το μέλλον της Γερουσίας. Βαρύ φορτίο για τον αντικυβερνήτη ή αλλιώς «γίγαντα» της Πενσιλβάνια, που ακόμη αναρρώνει από το βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη πριν από πέντε μήνες. Απέναντί του ο Δόκτωρ Οζ. Ανθρωπος του Ερντογάν, επιλογή του Τραμπ, «ο τυπάκος», όπως τον χαρακτηρίζει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, «που θέλει να γίνει πολιτικός». Μόνο να κερδίσει θα έχει η χώρα μας από μια ενδεχόμενη εκλογή Φέτερμαν, καθώς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ όλων των ελληνικών θέσεων και υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δόκτωρ Οζ

Με την πρώτη ματιά δεν μοιάζει τόσο σοβαρός ώστε να θεωρείται επικίνδυνος. Ομως με δεδομένη την εξαετή θητεία των γερουσιαστών, η επικινδυνότητά του έγκειται στο γεγονός ότι κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα γίνει μέλος επιτροπών κρίσιμων τόσο για την Τουρκία όσο και για εμάς. Και βεβαίως, στο ότι θα είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν στο Κογκρέσο. Βαθύτατα προβληματική υποψηφιότητα, με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της πολιτείας στην οποία κατεβαίνει να μην αποτελούν τα πιο δυνατά σημεία του, νομίζει ότι η Πενσιλβάνια έχει ακτή στον Ατλαντικό. Αρνητής της Γενοκτονίας των Αρμενίων, θαυμαστής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «κίτρινος» σόουμαν που λατρεύει τις κάμερες και έχει θυσιάσει την ιατρική επιστήμη στον βωμό της τηλεθέασης.

Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκις

Παρά τις αρχικές ανησυχίες που προκάλεσε η επαναχάραξη περιφερειών για τη Μαλλιωτάκις, φαίνεται πως επανεκλέγεται χωρίς προβλήματα στην 11η περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Για τον Πάπας, ο αγώνας θα είναι πιο σκληρός και απρόβλεπτος, καθώς έχει απέναντί του αντίπαλο με θητεία στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, την Καρολάιν Λέιβιτ. Μαλλιωτάκις και Πάπας, σκληροί μαχητές για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό caucus του Κογκρέσου το οποίο δυστυχώς χάνει τρία πολύτιμα μέλη του: τον Τεντ Ντόιτς που ανέλαβε επικεφαλής του AJC, τον Ελληνοαμερικανό Τσάρλι Κρίστι, που «θυσιάζεται» απέναντι στον εξαιρετικά δημοφιλή Ντε Σάντις για το κυβερνείο της Φλόριντα, και τη διαχρονικά σταθερή σύμμαχό μας Καρολάιν Μαλόνεϊ, η οποία έπεσε θύμα της επαναχάραξης στην περιφέρειά της μένοντας εκτός κατά την εσωκομματική διαδικασία.

Ντίνα Τάιτους

Στη Νεβάδα, που επίσης θεωρείται κρίσιμη για τον έλεγχο της Γερουσίας, τα δικά μας βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα στη μάχη της Ντίνα Τάιτους στην 1η περιφέρεια. Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό περιβάλλον μιας πολιτείας όπου ο ζωτικής σημασίας τουριστικός τομέας τσακίστηκε από την πανδημία και την ακρίβεια, η Τάιτους δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Μαρκ Ρόμπερτσον.

Τζον Σαρμπάνης, Γκας Μπιλιράκης, Κρις βαν Χόλεν

Εξαιρετικά δημοφιλείς, χαμηλών τόνων, γνωστοί για το πνεύμα διακομματικής συνεργασίας στο πιο πολωμένο Κογκρέσο των τελευταίων δεκαετιών, και οι τρεις δικαιωματικά επανεκλέγονται με άνεση σε Βουλή και Γερουσία, διατηρώντας τρεις ακόμη ηχηρές φωνές υπέρ των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ

Η εκλογή του 37χρονου δικηγόρου στην 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ θεωρείται εξασφαλισμένη. Ο γιος του γερουσιαστή Μενέντεζ, δυναμικός αλλά συνάμα ταπεινός και καλλιεργημένος, θεωρείται ανερχόμενη προσωπικότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Διαθέτοντας ήδη έναν πανίσχυρο μηχανισμό στήριξης και πρωτοφανές ρεύμα για νέο υποψήφιο, αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν ακόμη πόλο προώθησης των ελληνοκυπριακών θεμάτων στο Κογκρέσο.

Αλέξης Γιαννούλιας

Ισως το πρόσωπο στο οποίο πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας τα επόμενα χρόνια, ο Γιαννούλιας διαθέτοντας ήδη πολύτιμη πολιτική εμπειρία από το 2006, οπότε και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στο Ιλινόι, αναμένεται να εκλεγεί υπουργός Εσωτερικών. Ενα ισχυρότατο πολιτειακό αξίωμα, το τρίτο τη τάξει, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να ανελιχθεί γρήγορα τόσο στα κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και στο Κογκρέσο, καθώς το Ιλινόι είναι μια πολιτεία στην οποία ενδεχομένως να υπάρξουν «ανοίγματα» τα επόμενα χρόνια σε τρεις πολύ σημαντικές θέσεις.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης ή αλλιώς «πρίγκιπας» της Καλιφόρνιας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην πολιτεία του και μία από τις πιο ισχυρές ανερχόμενες δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Την ώρα που άλλοι κυβερνήτες ξοδεύουν αστρονομικά ποσά και λιώνουν σόλες στον προεκλογικό στίβο για να εκλεγούν, ο Νιούσομ δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει. Το αντίπαλον δέος του Ντε Σάντις, έχει κάνει σημαία το θέμα του ακροδεξιού εξτρεμισμού με το βλέμμα στο πολωμένο εθνικό ακροατήριο. Αν διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2024, τότε τη θέση του στο κυβερνείο θα καταλάβει η σημερινή αντικυβερνήτρια Ελένη Κουναλάκις, η οποία επίσης αναμένεται να επανεκλεγεί σε δύο ημέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ