Game changer στο Αιγαίο οι ισραηλινοί πύραυλοι SPIKE-NLOS που αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις - Τι ανακοίνωσε το Ισραήλ

 
Game changer στο Αιγαίο οι ισραηλινοί πύραυλοι SPIKE-NLOS

Ενημερώθηκε: 10/04/23 - 14:33

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Υπογράφτηκε σήμερα και δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ η διακρατική συμφωνία (Government-to-Governement/GtG) με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος για την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων κατευθυνομένων βλημάτων πολύ μεγάλου βεληνεκούς τύπου SPIKE-NLOS, συνολικής αξίας 370 εκατ. Ευρώ!

Με τον τρόπο αυτό επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο και για τις δύο πλευρές ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα κερδισμένη θα είναι και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, οι εταιρείες της οποίας εξασφάλισαν υποκατασκευαστικό έργο της τάξεως των 30 εκατ.ευρώ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του συνολικού κόστους της συμβάσεως, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών στη Βουλή και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται ότι η συνολική προμήθεια των Κ/Β SPIKE-NLOS αφορά τη χερσαία, ναυτική και εναέρια έκδοση του συστήματος και πιο συγκεκριμένα:

-Την προμήθεια 18 σύγχρονων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς για τον Στρατό Ξηράς, μαζί με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου Orbiter 3, αξίας 269, 88 εκατ.ευρώ. Τα συστήματα αυτά θα εξοπλίσουν τους λόχους αντιαρματικών των Σχηματισμών του Δ’΄Σώματος Στρατού στον Έβρο και της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

-Την προμήθεια 9 πυραυλικών συστημάτων για τα 19 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού, που όπως είναι γνωστό θα αναβαθμιστούν με «κιτ» των Ισραηλινών, αξίας 45 εκατ.ευρώ.

-Την προμήθεια 8 Σταθμών Διευθύνσεως Βολής (ΣΔΒ) Κ/Β για τον εξοπλισμό των 4 κανονιοφόρων κλάσεως «Mαχητής» και των 4 Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), τύπου Mark V του Πολεμικού Ναυτικού, αξίας 55 εκατ.ευρώ.

Όπως προελέχθη οι εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας εξασφάλισαν υποκατασκευαστικό έργο 30 εκατ.ευρώ, αλλά και συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της κατασκευάστριας εταιρείας Rafael, αμφότερα εξαιρετικά σημαντικά.

Η σημερινή ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Αμύνης ανφέρει τα εξής, σε ελεύθερη απόδοση από την αγγλική: «Μία συμφωνία GtG για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ και Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος για την απόκτηση των πυραύλων “SPIKE” της εταιρείας Rafael. Η συμφωνία ήταν υπό την ηγεσία αρμόδιας Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) του Ισραηλινού ΥΠΑΜ και το κόστος της ανέρχεται σε ύψος 370 εκατομμυρίων ευρώ κατά προσέγγιση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ