Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του 5χρονου Λίαμ Ράμος και του πατέρα του από την αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) στη Μινεσότα. Το παιδί, μαθητής νηπιαγωγείου, συνελήφθη την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο, με τις σχολικές αρχές να καταγγέλλουν ότι οι πράκτορες χρησιμοποίησαν τον μικρό ως «δόλωμα» για να εντοπίσουν και άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι. Μετά τη σύλληψη, πατέρας και γιος μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στο Τέξας.
Η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής βρίσκεται σε αναστάτωση, καθώς ο Λίαμ είναι το τέταρτο παιδί της ίδιας σχολικής περιφέρειας που συλλαμβάνεται μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο δικηγόρος της οικογένειας υποστηρίζει ότι η είσοδός τους στη χώρα ήταν νόμιμη, καθώς έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και δεν εκκρεμούσε εις βάρος τους ένταλμα απέλασης. «Δεν είναι εγκληματίες, ακολούθησαν όλους τους κανόνες», τόνισε, υπογραμμίζοντας το βαθύ ψυχολογικό τραύμα που προκαλείται σε ολόκληρη την κοινότητα.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έδωσε μια διαφορετική εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση ήταν στοχευμένη προς τον πατέρα, τον οποίο χαρακτήρισε «παράνομο αλλοδαπό». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πατέρας φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει εγκαταλείποντας το παιδί, και οι πράκτορες παρέμειναν μαζί του για την ασφάλειά του. Οι δάσκαλοι του Λίαμ, ωστόσο, ζητούν την άμεση επιστροφή του, περιγράφοντάς τον ως έναν εξαιρετικό μαθητή που «φώτιζε την τάξη».
